Če vaš dom grejejo fosilna goriva, bodite v času kurilne sezone še posebej previdni. Ob nepravilnem izgorevanju trdnih (les, premog, sekanci, briketi), tekočih (kurilno olje) in plinastih (propan, butan, metan) goriv se namreč sprošča ogljikov monoksid. Gre za izjemno strupen, smrtno nevaren plin, ki ga ljudje in živali ne moremo zaznati. Nepravilno izgorevanje se zgodi zaradi nepravilnega vzdrževanja, delovanja, lahko že zaradi nepravilne vgradnje ali namestitve kurilne naprave, zaradi česar ima gorivo za gorenje premalo zraka. Ogljikov monoksid uhaja tudi zaradi delovanja motornih vozil in strojev v zaprtih prostorih, denimo plinskih žarov, ventilatorjev, motornih žag, črpalk, agregatov …

Kamin

Pozor tudi, če imate kamin. (Foto: Thinkstock)

Detektor, vaš zaveznik

Ogljikov monoksid zazna detektor oziroma merilnik monoksida, ki ga moramo v skladu z zakonodajo tudi namestiti. Po zakonu ga morate namestiti tam, kjer imate kurilno napravo, ki za svoje delovanje uporablja zrak iz bivalnega prostora. Če naprava črpa zunanji zrak, vam detektorja ne bo treba nameščati. V nebivalni kurilnici s pečjo denimo detektor ni obvezen, a ga je zaradi vaše varnosti priporočljivo namestiti tudi tam. Dobite ga lahko že za manj kot 20 evrov, z nakupom pa boste morda preprečili zastrupitev, ki se v najhujšem primeru konča s smrtjo.

Pred nakupom se prepričajte, da merilnik deluje v skladu s standardom SIST EN50291 -1:2010, in preverite njegovo življenjsko dobo.

Naprava z zvočnim signalom opozori na uhajanje ogljikovega monoksida, prikaže tudi količino tega v prostoru. Ob signalu morate izklopiti vse gorilne naprave, odpreti vrata in okna, nato pa nemudoma zapustiti prostor. Če sumite na zastrupitev, pokličite na številko 112. V prostor ne vstopajte, dokler zvočni alarm na detektorju ne preneha delovati. Pooblaščeni serviser mora po takšnem dogodku pregledati kurilno napravo, pred tem je ne smete uporabljati.

Detektor

Detektor ogljikovega monoksida (Foto: Thinkstock)

Simptomi zastrupitve z ogljikovim monoksidom

Manjša izpostavljenost: rahel glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, oslabelost, omotičnost, poslabšanje osnovnih bolezni.

Srednja izpostavljenost: ščipajoči glavoboli, zaspanost, zmedenost, motnje vida, visok srčni utrip.

Visoka izpostavljenost: nezavest, krči, odpoved srca in prenehanje dihanja, smrt.

Namestitev merilnika

Ogljikov monoksid se ob izgorevanju najprej dviguje proti stropu, kjer se začne ohlajati, nato se začne počasi spuščati proti tlom, kjer se tudi zadržuje. Zato ga v prostoru s kurilno napravo namestite na strop, en meter do največ treh metrov stran od kurilne naprave. Če to ni mogoče, ga namestite na steno najmanj 15 centimetrov pod stropom. Ne smete ga namestiti tam, kjer zrak ne kroži. Priporočljiva je hkratna namestitev v spalnici, da boste pravočasno obveščeni o uhajanju plina. V spalnici napravo namestite v višini glave ob spanju.

Dimnikar

Poskrbite za dobro očiščene dimnike. (Foto: iStock)

Dodatni ukrepi:

- kurilno napravo preglejte že pred kurilno sezono;
- poskrbite za redno vzdrževanje kurilnih naprav;
- poskrbite, da bodo dimniki dobro očiščeni;
- poskrbite za sanacijo ventilacijskega sistema;
- prostor, v katerem imate kurilno napravo, redno prezračujte;
- zagotovite dotok zraka v prostor s kurilno napravo.