Jubizol 1

Izdelava fasade je odvisna od vremenskih pogojev, zato se je priporočljivo za tovrstna gradbena dela odločiti v času od zgodnje pomladi do pozne jeseni. (Foto: Shutterstock)

Predvsem takrat, ko se temperature začnejo naglo spuščati in se odpre ogrevalna sezona, se šele zavemo, da je zima pred vrati. Ta pa ne prinaša le veselja na snegu in čudovitega prazničnega vzdušja, pač pa tudi visoke stroške ogrevanja, sploh če bivamo v energetsko potratni hiši ali če je naš ogrevalni sistem zastarel in neekonomičen. Sicer sta ravno posodobitev sistema ogrevanja in/ali menjava energenta najpogostejša ukrepa za zniževanje stroškov, a roko na srce, ogrevalni sistem bo zares energetsko učinkovit le, če bo ustrezno energetsko zasnovana ali sanirana tudi celotna stavba. In osnovo energetsko učinkovite stavbe predstavlja ravno kakovostna izolacija fasade. Če torej bivate v starejši hiši, ki je slabo izolirana, je vredno razmisliti o vgradnji prilagojenega in kakovostnega fasadnega sistema. Čeprav gre za nekoliko večjo investicijo, se morate zavedati, da fasada ni le strošek, ampak je naložba, ki zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta. Enako velja za tiste, ki ste ravno v fazi gradnje in iščete najboljše možnosti fasade.

Jubizol 2

Fasadni sistemi JUBIZOL imajo do 25-letno garancijo. (Foto: arhiv proizvajalca)

Poiščite nasvet pri strokovnjakih, ki imajo na tem področju dolgoletne izkušnje, in proizvajalcih, ki slovijo po tradiciji, tehnološkem razvoju in maksimalni kakovosti tako pri samih materialih kot pri vgradnji. Najbolje je, da se obrnete na JUB-ovo tehnično svetovalno službo, kjer bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja glede fasade, si v dogovoru z vami objekt ogledali in vam na podlagi obstoječega stanja pomagali poiskati najbolj optimalno tehnično rešitev ter na osnovi tega izdelali tudi oceno celotne investicije.

Kdaj je čas za izdelavo nove fasade?

Izdelava fasade je seveda odvisna od vremenskih pogojev, zato se je priporočljivo za tovrstna gradbena dela odločiti v času od zgodnje pomladi do pozne jeseni. In glede na to, da je je jesen pravzaprav šele dobro začela, je sedaj idealen čas za ta korak, preden zima pokaže svoje zobe. Če boste odlašali, je vendarle bolje počakati na tople pomladne žarke. Temperatura zraka in zidne podlage naj namreč ne bi bila nižja od 5 stopinj Celzija in tudi ne višja od 35 stopinj Celzija, relativna vlažnost zraka pa naj ne bi presegala 80 odstotkov. V kolikor je mogoče, vgradnjo fasade načrtujte v suhem vremenu, saj boste v nasprotnem primeru imeli nekaj težav s sušenjem in tudi delom samim.

Kdaj je fasada kakovostna?

Da bi zagotovili maksimalno energetsko učinkovitost, bi bila smiselna celovita energetska sanacija stavbe, a ker se za tako veliko investicijo odloča zgolj peščica, ostanimo pri fasadi oziroma izolaciji le-te, ki je kot rečeno eden pomembnejših gradbenih posegov za doseganje bivalnega udobja in prihrankov. Kakovostna toplotna izolacija namreč zagotavlja velike prihranke tako pri ogrevanju kot hlajenju, ščiti nas pred mrazom in vročino ter pred hrupom in požarom, konec koncev pa bistveno zmanjšuje tveganje za pojav toplotnih mostov, ki povzročajo plesni. Posledično na ta način ustvarimo bolj zdrave pogoje za bivanje. A na tem mestu se poraja vprašanje, kaj je kakovostna oziroma energetsko učinkovita fasada. Na to vpliva več dejavnikov, med drugim kakovost materialov, kakovost vgradnje, debelina izolacije in tudi način ogrevanja. Smiselno je, da je fasadni sistem prilagojen sami stavbi, lokaciji, klimatskim pogojem. V podjetju JUB so zato razvili sistemske rešitve, ki imajo tako zaščitno in izolacijsko kot tudi estetsko funkcijo, usklajene pa so z arhitekturnimi, podnebnimi in energetskimi zahtevami. Z vgradnjo enega od toplotnoizolacijskih sistemov JUBIZOL in z zadostno debelino izolacijskega materiala lahko porabe energije za ogrevanje in hlajenje znižate kar do 40 odstotkov, hkrati pa preprečite nastajanje toplotnih mostov. Tako boste bistveno lažje dosegli optimalne pogoje bivanja, med drugim temperaturo med 19 in 22 stopinj Celzija in zračno vlažnost med 40 in 60 odstotkov.

Jubizol 4

Barva fasade naj bi bila prilagojena tudi sami arhitekturni zasnovi ter skladna z okoljem. (Foto: arhiv proizvajalca)

S tem se močno zmanjša tudi morebitno izsuševanje zraka in nastajanje prahu, kar je dobra novica predvsem za alergike. Prednost fasadnih sistemov JUBIZOL, ki so certificirani v pooblaščenih ustanovah doma in v tujini, so plod slovenskega znanja in so tudi v celoti izdelani v Sloveniji, je tudi do 25-letna garancija.

Če povzamemo, sta kot rečeno poleg zunanjega videza fasade, ki ga določajo barve, struktura, oblika in materiali, pomembni tudi njena funkcionalnost in trajnost. In ravno z namenom zagotavljanja maksimalne zaščite in energetske učinkovitosti vseh objektov so v podjetju JUB razvili fasadne sisteme po meri. Ti so tako prilagojeni željam in potrebam lastnikov oziroma stanovalcev ter seveda okolju, kjer objekt stoji. Potrebe največjega števila kupcev bo zadovoljil sistem JUBIZOL EPS, ki temelji na izolacijski podlogi iz ekspandiranega polistirena. Tako za nižje kot za višje objekte z zahtevo po najvišji požarni varnosti je idealen sistem JUBIZOL MW, ki temelji na mineralni volni. Toplotni zaščiti prestižnih objektov, predvsem tistih, ki se nahajajo v bolj onesnaženem okolju, je namenjen samočistilni fasadni sistem JUBIZOL Premium. Na točo odporen fasadni sistem JUBIZOL Strong je priporočljiv za objekte, ki potrebujejo povečano upogibno in natezno trdnost nosilnih slojev sistema ter povečano odpornost fasadne površine na udarce in perforacijo. Visoko in varno paropropustnost ob odlični toplotni in zvočni izolaciji pa zagotavlja fasadni sistem JUBIZOL Micro Air, v katerem ne prihaja do kondenza.

Poleg zaščitne funkcije je pomemben tudi estetski vidik

Čeprav poudarjamo predvsem pomembnost toplotne izolacije fasade, nikakor ne smemo zanemariti samega videza. Ljudje smo v osnovi vizualna bitja in imamo radi estetiko, zato si seveda želimo tudi, da bi bila naša hiša prijetna za oko. Res je, da gre tu predvsem za okus vsakega posameznika, zato tudi ne more biti vsaka fasada všeč vsakomur. Odtenkov in možnih barvnih kombinacij ter vzorcev je malo morje, trendi pa se spreminjajo, zato je odločitev še toliko težja. Barva fasade naj bi bila prilagojena tudi sami arhitekturni zasnovi ter skladna z okoljem, zato lahko hitro brcnemo v temo, če se odločamo nepremišljeno. V novo fasado namreč ne investiramo vsako leto, ampak enkrat ali dvakrat v življenju. Tudi v tem primeru se je zato pametno posvetovati z JUB-ovmi strokovnjaki, ki vam bodo ob nakupu fasadnega sistem JUBIZOL barvno študijo izdelali brezplačno. Izbirate lahko med široko paleto odtenkov zaključnega sloja toplotnoizolacijskega sistema, kar omogoča končni videz vašega objekta v skladu z naravo, okoljem in vašimi potrebami. V izbiri barvnih kombinacij pa se lahko preizkusite tudi sami, in sicer tako, da uporabite aplikacijo JUB Home painter.

Ko se torej odločate za investicijo v novo fasado, se le posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo pomagali najti najbolj optimalno rešitev za vašo hišo, tako glede izolacije kot glede barvnih kombinacij. In naj poudarimo še enkrat – nikar naj vam vgradnja nove fasade ne predstavlja zgolj stroška, ampak nanjo glejte kot na naložbo, ki bo bistveno izboljšala udobje v vašem domu in hkrati znižala stroške.

Jubizol 3

Poleg zunanjega videza fasade, ki ga določajo barve, struktura, oblika in materiali, sta pomembni tudi njena funkcionalnost in trajnost. (Foto: arhiv proizvajalca)

Sponzorirana vsebina