Toplotna prevodnost hiše

Največji potencial prihranka energije je v izolaciji energetsko neučinkovitih stavb. (Foto: Thinkstock)

Za skoraj dve tretjini gospodinjstev sta prihranek denarja in varovanje okolja glavna motiva za učinkovito ravnanje z energijo, medtem ko za večino ostalih gospodinjstev predstavlja glavni motiv predvsem prihranek denarja, je ugotovila raziskava energetske učinkovitosti Slovenije REUS iz leta 2015.

Raziskava je ugotovila, da o učinkoviti rabi energije razmišlja 83 odstotkov od 1006 gospodinjstev, ki so sodelovala v raziskavi.

Največji potencial prihranka energije je v izolaciji energetsko neučinkovitih stavb, ki v Sloveniji prevladujejo. Se pa situacija popravlja še posebej v večstanovanjskih stavbah, piše na spletni strani www.pozitivnaenergija.si.

Električni avto

Vedno bolj ljudje razmišljajo, da bi si omislili električni avtomobil. (Foto: Thinkstock)

Pri ogrevanju in pripravi tople vode prevladujejo energetsko neučinkoviti sistemi, glavna vira sta še vedno les in kurilno olje.

V gospodinjstvih so še vedno veliki potenciali za zmanjšanje porabe električne energije. Več kot polovica sijalk oz. žarnic je energetsko učinkovitih, se pa povečuje delež LED sijalk. Perilo pri najvišji temperaturi še vedno pere več kot četrtina, električne kuhalne plošče predčasno ne ugaša skoraj polovica, več kot petina pa jih ima v hladilniku nastavljeno temperaturo nižjo od priporočene.

Gospodinjstva za dnevne prevoze še vedno najpogosteje uporabljajo avtomobil, ki je najmanj učinkovito prevozno sredstvo. Se je pa povečal delež tistih, ki bi verjetno kupili električni avtomobil, in sicer s šestih odstotkov v letu 2012 na devet odstotkov v letu 2015.

Spletna stran www.pozitivnaenergija.si sicer ponuja vrsto nasvetov za varčevanje. Eden od najpreprostejših ukrepov za učinkovito rabo energije je ugašanje luči, ko jih ne potrebujemo, ali zamenjava navadnih žarnic z varčnimi sijalkami.

Gospodinjstva lahko med drugim prihranijo pri ogrevanju prostorov, in sicer s pravilno naravnano temperaturo, ki naj bi v bivalnih prostorih znašala med 19 in 22, v spalnici pa med 15 in 18 stopinjami Celzija.

Med pogostimi opravki v gospodinjstvih je tudi pranje in sušenje perila. Račun za električno energijo se lahko zmanjša, če peremo in sušimo v času nižjih tarif. Poraba se zmanjša tudi s pranjem pri nižjih temperaturah.