Pečica

(Foto: iStock)

Ključni vzrok je predpisana metodologija za določanje vrednosti na energijski nalepki, ki ni primerljiva z realno uporabo. Nemška potrošniška organizacija (test.de) je naredila natančnejšo analizo slabosti zakonskih predpisov.

Hladilniki

Tako pri hladilnikih energijska nalepka navaja porabo elektrike praznega hladilnika pri temperaturi okolice 25 °C. Ker temperatura prostora, v katerem stoji hladilnik, močno vpliva na porabo energije, se pri potrošniških meritvah ugotavlja učinkovitost pri 10, 25 in 32 °C. Pri tem je hladilnik že do polovice napolnjen, dodatno pa se vstavi še 10 kilogramov vsebine na 100 litrov prostornine s temperaturo 25 °C, kar predstavlja običajni tedenski nakup, ki se mora v hladilniku najprej ohladiti. Zahtevnejše meritve dajejo v povprečju 16 % višje vrednosti, pri posameznih modelih pa tudi veliko več.

pranje oblek

(Foto: Thinkstock)

Pečice

Pri pečicah navaja energijska nalepka porabo energije glede na volumen pečice. Teoretično s takim prikazom učinkovitosti ni nič narobe, žal pa zakonodajalec dovoljuje, da se meri celoten bruto volumen pečice, z odstranjenim sistemom za pritrjevanje pladnjev in mrež. Uporabna prostornina je v praksi manjša. Dodatno se lahko pri meritvi upošteva kateri koli program za pečenje, zaradi česar proizvajalci merijo le redko uporabljene posebne varčne programe. Meritve pri običajnih programih za ventilacijsko pečenje in za pečenje z zgornjim in spodnjim grelcem ugotavljajo v povprečju 60 % višjo porabo.

Pralni stroji

Poraba pri pralnih strojih je še posebej pomembna, saj stroj med letom opravi vsaj 100 ali več pralnih ciklov. Tudi tu proizvajalci izmerijo le varčni program pri 60 °C, ki lahko traja tudi celo uro dlje, kot primerljiv običajni progam. Zato se varčni programi le redko uporabljajo, ko moramo oprati večjo količino perila oziroma več pralnih ciklov naenkrat. Za povrh je učinkovitost pralnega cikla odvisna tudi od napolnjenosti stroja. Če peremo le polovično napolnjen stroj, se poraba energije na kilogram perila poveča vsaj za polovico, neodvisno od izbranega programa.

Čemu torej koristi energijska nalepka?

Proizvajalci z navajanjem meritev ne lažejo, saj le sledijo EU direktivi, pri tem pa seveda izkoristijo vsako slabost predpisa v svojo korist. Vseeno ostaja energijska nalepka koristno vodilo pri izbiri in nakupu aparata, a na navedene številke se ne zanašajte in za natančnejše podatke preverite še rezultate potrošniških testiranj.

Končna poraba energije je močno odvisna tudi od načina uporabe aparatov. Svetujemo, da perete čim bolj napolnjene pralne in pomivalne stroje, ter da velike porabnike (likalnik, pralni, sušilni in pomivalni stroj) čim več uporabljate v času nižje električne tarife.