Peleti

(Foto: Thinkstock)

Testirali so pelete v 15-kilogramskih vrečah, ki so najbolj primerni za uporabo v kaminih, kaminskih pečeh in v manjših sistemih za centralno ogrevanje. Kupili so jih na različnih prodajnih mestih po Sloveniji. Pod drobnogled so vzeli 25 različnih: 19 vzorcev z označenim razredom kakovosti A1 in šest iz razreda A2.

Drva: Veste, katera so sploh ustrezna?

Med peleti, ki so imeli na embalaži označen razred A1, so našli tudi takšne, ki jih zaradi previsoke vsebnosti pepela niso mogli razvrstiti v nobeno kategorijo, zato so dobili končno skupno oceno 0. Pri omenjenem vzorcu so pogrešali tudi najbolj osnovne informacije, denimo certifikat in poreklo surovine. Med 25 vzorci se je tako našel en neustrezen, pri kar šestih pa so na podlagi izmerjenih parametrov določili nižji kakovostni razred, kot je bil označen na embalaži.

test lesnih peletov

(Foto: Zveza potrošnikov Slovenije)

Kot so pri ZPS zapisali na svoji spletni strani, so se vsi vzorci z označenim kakovostnim razredom A1 in A2 zelo dobro odrezali pri preverjanju vsebnosti vode (meja je deset odstotkov, noben vzorec ni presegel osmih odstotkov). Odstopanja pa so se pokazala pri preverjanju deleža pepela in mehanske obstojnosti. Več o opravljeni raziskavi lahko preverite še TUKAJ.