Kad

(Foto: iStock)

► Čiščenje kadi v kopalnici je lahko kar zahteven zalogaj, če se je na njej nabral trdovratni vodni kamen. A preden planete nanj z vsemi agresivnimi sredstvi in začnete neutrudno ’ribati’, preizkusite pršilo, ki si ga lahko izdelate sami. Potrebujete le 1,5 dcl alkoholnega kisa, 1,5 dcl detergenta za pomivanje posode in plastenko z razpršilcem. Kis malce segrejte, ga nalijte v plastenko in dodajte detergent. Na koncu dobro pretresite. Poškropite celotno površino kadi, posebej na kritičnih mestih, in pustite delovati 30 minut. Na koncu kad dobro prebrišite z gobico in izperite s toplo vodo.

► Lahko poskusite še z enim trikom. V posodico nalijte alkoholni kis ter vanj pomočite krpo, s katero nato obložite mesto, kjer se je nabral vodni kamen. Nanjo še dodatno polijete malce kisa, da se dobro prepoji. Nato dobro izperite s toplo vodo in obrišite.

► V primeru trdovratne umazanije, kjer druga sredstva ne delujejo, vam lahko prav pride tudi boraks. Ta je znan kot natrijev borat ter kot najpomembnejša borova spojina. Zaradi številnih kemičnih lastnosti ima široko paleto uporabe; deluje kot herbicid, fungicid, insekticid, sredstvo za dezinfekcijo ter naravno belilno sredstvo. Je okolju prijazen, a vendar morate biti pri uporabi zelo previdni. Če želite očistiti kad ali na primer umivalnik, po celotni površini posipajte boraks in z vlažno ščetko z bolj nežnimi ščetinami nalahno podrgnite.