Pekač

(Foto: Thinkstock)

Najbolj obremenjen gospodinjski aparat decembra je zagotovo pečica, med vso posodo pa največ dela verjetno opravi ravno pekač. V njem pečemo piškote, peciva, potice, pečenke … Nič čudnega, da se (sicer odvisno od pekača) umazanija prime na dno, odstranjevanje trdovratnih (tudi črnih zoglenelih) madežev pa je lahko prava nočna mora. Na srečo obstajajo tudi takšni pekači ter premazi, ki preprečujejo prijemanje hrane, ker pa teh nima vsak, se lahko nadloge lotimo tudi s preprostimi triki. Poskusite ...

- Umazan pekač posipajte s sodo bikarbono, nato pazljivo dodajte sloj vodikovega peroksida in ponovno posipajte s sodo bikarbono. Pustite stati dve uri oziroma odvisno od tega, kako trdovratna je umazanija. Nato z grobo stranjo gobice kot ponavadi očistite pekač in sperite z vodo.

- Vodikov peroksid lahko zmešate tudi z detergentom za pomivanje posode v razmerju 2 : 1, mešanico nalijete v plastenko z razpršilom in poškropite pekač, pustite stati dve uri in pekač operite kot v prvem primeru.

- Prekrijte dno zažganega pekača z vrelo vodo ter dodajte skodelico alkoholnega kisa ter dve jedilni žlici sode bikarbone. Pustite stati vsaj pol ure, nato tekočino zlijte stran in dobro zdrgnite, po potrebi lahko dodate še malo sode. Če je pekač močno zažgan, postopek ponovite.