Čiščenje

(Foto: iStock)

1. Najpomembnejši nasvet: IMEJTE URNIK

Mar se ni veliko lažje lotiti čiščenja, če morate denimo le pomiti kuhinjo (brez tal), drugi dan pa recimo morate le posesati in pomiti tla, tretji dan pa se lahko denimo lotite kopalnice (brez tal). Vsak dan pred spanjem pa pojdite še hitro čez stanovanje in ga malo pospravite, kar pomeni, da postavite stvari na svoje mesto. Če boste vsak teden pomili kuhinjo, kopalnico, tla … boste imeli tudi vsakič zelo malo dela, saj vaš dom ne bo v tako kratkem času postal zelo umazan. Zatorej vam res polagamo na srce, da si naredite urnik. Vsak dan imejte le eno nalogo. Nedeljo ali morda celo ves vikend, pa si pustite prost. Naj bosta ta dva dneva namenjena le sproščanju. Tudi z mislijo na to, se boste vsak delovni dan, potem ko ste utrujeni zaradi službe in drugih obveznosti, veliko lažje lotili še čiščenja. Vaša motivacija bo misel, da boste čez vikend lahko uživali in poležavali v čistem in lepem okolju. Pa še svoj čas boste lahko povsem posvetili sproščanju in tistemu, kar vas najbolj izpolnjuje in veseli.

Čiščenje

(Foto: iStock)

2. Če le lahko, poiščite tudi pomoč

Dva para rok čistita hitreje kot eden. Če ne živite sami, razdelite vsa gospodinjska opravila med vse člane gospodinjstva. Tudi otroci lahko denimo vsak večer pred spanjem pospravijo vsaj svojo sobo oziroma vse svoje igrače, ki so raztresene po stanovanju. Najbolje je res, da naredite seznam vseh opravil in jih razdelite na pet dni ter med vse, ki živijo z vami. V veliko pomoč pa vam je lahko seveda tudi nakup aparatov, ki delajo sami. Sesalec lahko posesa stanovanje, medtem ko vi pomivate kopalnico. Dobra naložba v to, da imate več prostega časa, pa je tudi pomivalni stroj.

3. Naredite si čiščenje zabavno - TO NI NEMOGOČE!

Med marsikaterim gospodinjskim opravilom lahko poslušate podkaste, radijske oddaje ali glasbo. Tako bo hitreje minilo likanje, kuhanje, pomivanje kopalnice in kuhinje … Veliko bolj konstruktivno je res, da poskušate najti način, kako bi bilo za vas čiščenje bolj zabavno in prijetno. Ni namreč smisel življenja, da se lotevate vsak teden kopice opravil samo zato, ker se jih morate. Res raje poskušajte ugotoviti, kako bi lahko tudi ta del življenja spremeniti v nekaj, kar vam ni v nadlego. Življenje bo tako veliko lepše, saj boste uživali v njem ves čas in ne le ob posebnih trenutkih.

Preberite si še: Znanost je pokazala: to vsebuje bolj srečen dom