otrok v kuhinji

(Foto: iStockphoto)

Predal za prigrizke

Če ga še nimate, priporočamo, da izpraznite predal, ki ga dosežejo otroci in ga napolnite z živili, ki so primerni za vmesne prigrizke. Ne, ni treba da so to samo sladkarije, čokoladice, čips in podobno. Pripravite jim bolj zdrave sadne tablice, suho sadje, oreščke in druge bolj zdrave prigrizke. Najbolje je, da jih hranite v prosojnih posodicah, da otroci lahko hitro vidijo, kaj se v kateri posodici skriva, s količinami pa nikar ne pretiravajte. Pa ne zato, ker ne bi bilo dobro za otroke, temveč zato, ker se odprta živila hitro pokvarijo in škoda bi bilo, če bi se naenkrat v predalu znašel cel kup odprtih vrečk …

sadje

(Foto: iStockphoto)

Zavrzite živila, ki jim je pred časom potekel rok

Saj običajno sproti zavržemo stvari, ki jim je potekel rok, a zgodi se, da se nenadoma v kuhinji znajde tudi več takšnih artiklov. Konec poletja je tako idealen čas, da poskrbite za red v kuhinji, predvsem v hladilniku in omaricah z živili, ter v shrambi. Če imate v hladilniku stvari, ki so odprte že dalj časa (gorčica, majoneza …), jih zavrzite. Prav tako preglejte datume na embalažah artiklov v shrambi. Tako boste pridobili nekaj prostora v omaricah in na policah. Živila, ki so še primerna za uživanje, boste tako lažje razporedili.

ozimnica

(Foto: iStockphoto)

Napolnite shrambo

So stvari, ki jih je dobro imeti nekaj več na zalogi. Zdaj je čas, da pripravite domače marmelade, skuhajte domačo paradižnikovo omako … Lahko pripravite tudi večje količine omak za testenine, pripravite golaž, zelenjavne juhe ipd. Razdelite hrano na porcije in dajte v zamrzovalnik. Seveda ne pozabite na posodice nalepiti listka, na katerega napišite, kaj je v posodici in kdaj je bilo pripravljeno. Ko boste prisiljeni nekaj skuhati na hitro, bo pravzaprav že vse pripravljeno …

Sadje naj bo na vidnem mestu

Če boste sadje hranili nekje čisto zadaj na polici in ga otroci ne bodo videli, obstaja zelo majhna možnost, da bodo otroci posegli po njem. Sadje, ko ga prinesete iz trgovine, operite, ga osušite in naložite v posodo, tako da bo otrokom vedno na voljo. Za hitro malico bo sadež in kakšen jogurt ali prepečenec čisto dovolj.

Pospravljajte sproti

V kolikor uporabljate pomivalni stroj, posodo sproti zlagajte vanj, stvari, ki jih je treba pomiti na roke, pa tudi pomijte sproti. Pult obrišite vsakič sproti, prav tako sproti počistite štedilnik, če se med kuho umaže. Ko se vam bo mudilo, boste več kot zadovoljni, da ste že sproti vse pospravili in za pripravo novega obroka boste porabili veliko manj časa, kot če bi morali najprej pospraviti kuhinjo. Poleg tega pa je nered in kup umazane posode v kuhinji.

Kuhinja

(Foto: iStock)