Hladilnik

(Foto: Thinkstock)

1. NAPAKA: Sadje in zelenjavo shranjujemo skupaj

Vsak hladilnik ima z razlogom veliko predalov in polic različnih velikosti, ki jih je pametno maksimalno izkoristiti. Sadja in zelenjave na primer ni dobro postaviti skupaj, saj zrelo sadje proizvaja etilen, zaradi česar pospešuje kvarjenje druge hrane. Sadju moramo torej nameniti poseben predal ali polico.

Metanje hrane v smeti

(Foto: Thinkstock)

2. NAPAKA: Meso in morske sadeže hranimo na zgornji polici

Naj gre za klobase, sveže meso ali morske sadeže, hraniti jih je pametno na spodnji polici. Zna se namreč zgoditi, da kapljice krvi ali soka surovega mesa kanejo na druga živila in pride do okužbe s salmonelo ali drugimi bakterijami. Hitro pokvarljiva živila, sploh tista, ki imajo rok trajanja do 3 dni, bi bilo najbolje hraniti na –3 stopinjah Celzija. Tako bi vsaj malce podaljšali rok trajanja, hkrati pa bi jih zelo hitro lahko odmrznili.

3. NAPAKA: Vse je nepregledno

Kot rečeno, ljudje po navadi v hladilnik zlagamo živila brez razmišljanja. Pogosto se zato dogaja, da kupujemo stvari, ki jih že imamo, saj ne vidimo, kaj se skriva na primer za kozarci od kumaric ali marmelade. Iz istega razloga se živila, na katera smo pozabili, pokvarijo in se na njih začnejo kopičiti bakterije, kar povzroča kvarjenje druge hrane.

4. NAPAKA: Pozabljamo na ostanke hrane

Ker nočemo metati hrane v smeti, ki ostane od preobilnega kosila, jo največkrat pospravimo v hladilnik. A zgodi se, da nanjo preprosto pozabimo, posledično se pokvari in … roma v smeti. Najbolje bi bilo, da ostanke od kosila shranimo v namenske posodice, te pa postavimo čisto na začetek zgornje police v hladilniku, da nam takoj ’padejo v oči’, ko naslednjič odpremo hladilnik.

5. NAPAKA: Hladilnik je prenatrpan

Eden glavnih vzrokov kvarjenja hrane je prav prenatrpanost. Iz več razlogov. Kot prvo se temperatura v hladilniku zaradi obilice živil poveča in se ta začnejo hitreje kvariti. Kot drugo, nimamo pregleda nad tem, kaj vse se dejansko skriva v hladilniku, zaradi česar se pokvari več živil, na katera smo pozabili. Kot tretje, bakterije hitreje prehajajo z enega živila na drugega, saj ni pretoka zraka.