Spanje

V postelji se skriva največ pršic, ki lahko povzročijo različne alergijske reakcije. (Foto: Thinkstock)

Kuhinjska gobica je pravo leglo umazanije, saj lahko vsebuje tudi do 20 milijonov mikrobov. Čeprav se nam zdi, da jo redno in primerno čistimo, mikroorganizmi kar mrgolijo v njej. Tudi če jo po vsaki uporabi operemo s kisom, limono, detergentom ali z vročo vodo, mikroorganizmi ostajajo v njej. Verjeli ali ne, kuhinjska gobica je lahko razlog za bolezni ali infekcije. Da zmanjšamo možnost infekcije, strokovnjaki svetujejo redno menjavo gobic, pranje v pomivalnem stroju in sušenje v mikrovalovni pečici, kar običajno zadostuje za skoraj popolno čistočo.

Kopalnica

V kopalnici se skriva kup nevarnosti. (Foto: iStockphoto)

Uporaba mokre brisače vašega partnerja je dobrodošla poteza za ohranitev čistega okolja, vašemu zdravju pa je lahko nevarna. Bakterija MRSA v glavnem ne povzroča težav in največkrat naseljuje nosno žrelno sluznico ter vlažne in poraščene dele kože. Prenaša se s človeka na človeka, lahko tudi prek brisače. V posebnih okoliščinah lahko povzroči resne okužbe, ki ogrožajo celo življenje. Strokovnjaki zato svetujejo uporabo lastne brisače, pa naj bo uporaba partnerjeve še tako vabljiva, ter redno in pravilno umivanje rok.

In kaj vam grozi v postelji? Vrsta insektov ali mikroorganizmov, med katerimi so najbolj poznane pršice, ki lahko povzročijo različne alergijske reakcije ali infekcije. Če veliko potujete po svetu, obstaja celo verjetnost, da prinesete kakšnega od omenjenih mikroorganizmov s seboj domov, v prtljagi. V primeru, da opazite na koži nenavadne ugrize ali pike, je najbolje, da temeljito očistite vsa oblačila in nikakor ne pozabite na potovalko. Še vedno pa velja zlato pravilo: "Bolje preprečiti, kot zdraviti," zato previdnost ne bo odveč.

Ste kdaj pomislili, kako umazana je lahko tipkovnica vašega osebnega računalnika? Ameriški strokovnjaki so ugotovili, da se na povprečni tipkovnici zadržujejo bakterije in ostala umazanija, ki lahko ogrožajo vaše zdravje. Za primerjavo navajajo, da je na cm2 straniščne školjke javnega stranišča okoli 41 različnih bakterij, na tipkovnici povprečnega računalnika pa jih je na enaki površini kar 21 tisoč. Ne verjamete? Najbolje, da se kar navadimo na redno, dnevno brisanje tipkovnice z dezinfekcijskimi robčki.

Gobica za pomivanje posode

Gobico je potrebno redno menjavati. (Foto: Thinkstock)

Tudi plastična zaščitna zavesa v kopalnici je lahko prava past za vaše zdravje. Ne le zaradi nevarnih materialov, iz katerih je narejena, tudi nepravilno vzdrževanje lahko povzroči neljube težave, povezane z alergijami. Strokovnjaki opozarjajo, da namenite posebno pozornost pri dotikih plastičnih zaves v hotelskih kopalnicah po svetu in tako poskrbite za svoje zdravje.

Pomislite na vse tiste ljudi, ki so v zadnjih 48 urah prijeli kljuko na vratih vašega stanovanja: poštar, vodovodar, strokovnjak za računalnike in še bi lahko naštevali. In sedaj pomislite na vse kraje, kjer so se zadrževali: avtobus, javno stranišče, trgovina. Virusi in bakterije lahko preživijo več dni in prežijo na vas, da jih prinesete v stanovanje. Zato je najbolje, da si takoj, ko pridemo domov, temeljito operemo roke. Dobra novica za vse, ki imate bakrene kljuke, pa je, da je življenjska doba nevarnih mikroorganizmov na bakrenih materialih zelo kratka.

Seveda je v vsakem domu še cela vrsta možnih nevarnostih, ki ogrožajo naše zdravje: od solnice do pralnega stroja. Pomembno je, da se jih zavedamo, jih jemljemo resno in tudi da o njih poučimo svoje otroke. Le tako bomo ohranili zdravje vseh nas.