Banane

(Foto: iStockphoto)

Ali ste vedeli? 

► Bananovec je drevesu podobno zelišče, ki lahko zraste do 15 metrov v višino.
► Obstaja skoraj 1.000 različnih vrst banan. Kar 97 % vseh, ki jih uvozimo v Evropo, pa je sorte cavendish in jih večinoma pripeljejo iz držav Južne Amerike (Ekvador, Kolumbija idr.), čeprav jih gojijo v več kot 150 državah. 
► Za banane niti ne potrebujemo vrečke, saj jih v vsakem primeru olupimo.
► Banane ne sodijo v hladilnik.
► Banane hranimo ločeno od drugega sadja, saj lahko pri njem pospešijo proces zorenja. 
► V Prekmurju so s pomočjo geotermalne energije vzgojili tudi banane.

Zakladnica zdravja

Banane spadajo med dobro raziskano sadje. Veliko študij je že pokazalo, da banane izredno blagodejno vplivajo na kardiovaskularno zdravje. Krivec je obilica kalija, ki ga vsebujejo. To je mineral, ki ga za svoje delovanje potrebuje srce; neposredno vpliva denimo na uravnavanje krvnega pritiska, zato bi banane morali redno uživati, če imate s tem težave.

Prav tako pa bi morali po bananah poseči tudi, če vas muči povišan holesterol. Banane so pri njegovem uravnavanju blagodejne, ker vsebujejo sterol, posebno maščobo, ki je zelo zdrava. Čeprav so sladke, je zanimivo tudi, da imajo dejansko nizek glikemični indeks. Zaradi česar jih lahko uživajo tudi tisti, ki jih skrbi povišan krvni sladkor.

Banane bi morali uživati, da bi izboljšali kakovost svojega spanca. So namreč odličen vir melatonina, hormona, ki poskrbi, da se dobro naspimo. Poleg tega vsebujejo še aminokislino triptofan, ki prav tako pripomore k temu. To moramo zaužiti, da v telesu lahko deluje drug hormon – to je serotonin, hormon, ki uravnava naše razpoloženje.

Serotonin je nujen tudi, da lahko dobro deluje prej omenjen melatonin. Banane so torej odlično sadje, če želimo poskrbeti, da zvečer trdno zaspimo.

Ker vsebujejo veliko vlaknin, banane za povrh poskrbijo še za dobro prebavo. Posledično pomagajo preprečevati vse prebavne težave.

So torej malica, s katero enostavno poskrbimo za boljše zdravje in počutje.

Veliko okusnih receptov z bananami najdete TUKAJ!

Kako ohraniti svežino banan?

Dlje kot banane stojijo, temnejše postajajo. To sicer ne pomeni, da so neužitne, ravno nasprotno, a vendarle nekatere ljudi motijo rjavi madeži na bananah. Preverite, kako lahko preprečimo, da bi banane prehitro potemnele!

Še zelene ali skoraj popolnoma rjave – banane so užitne ne glede na barvo, katere so bolj okusne, pa je stvar vsakega posameznika. Mnogi zmotno mislijo, da je bolje uživati še zelene kot pa preveč zrele banane. Japonski znanstveniki so na podlagi obširne študije celo ugotovili, da je banana z rjavimi pikicami osemkrat bolj zdrava od zelene banane ali drugega sadja. V primerjavi z grozdjem, jabolkom, lubenico, ananasom in hruško se v banani skriva največ antikancerogenih snovi. Ko banana dozori, se po njej razvijejo temne pikice. Več pikic ima, bolj je bogata s snovmi, ki krepijo obrambni sistem. Takšna je tudi idealna za prebavo, saj se sladkor iz nje najlažje absorbira, v primerjavi z manj zrelo, ki jo je težko prebaviti, ker se škrob še ni pretvoril v sladkor.

Prezrele banane

(Foto: iStockphoto)

Kakor koli, če vendarle raje uživate banane brez rjavih madežev, obstaja nekaj trikov, kako jih lahko dlje časa ohranite rumene. Ko banane prinesete iz trgovine, nemudoma raztrgajte šop, tako da boste imeli le posamične sadeže. Če jih pustite v šopu, namreč veliko prej dozorevajo in kmalu počrnijo. Shranjujte jih v posodi za sadje, ki omogoča pretok zraka. Prehitro zorenje lahko preprečite tudi tako, da jih ne hranite poleg drugega sadja, lahko jih tudi postavite na hladno ali pa bananine peclje odrežete in odrezano stran namočite v kislino, recimo kis ali limonin sok. Pomagalo bo tudi, če boste – kot je prikazano v prvem videu – bananine peclje zavili v plastično folijo.

Če banana kljub vsemu potemni, lahko preizkusite še en trik. V plastično vrečko skupaj z banano dajte malce riža, iz vrečke iztisnite večino zraka in pustite stati kakšno uro. Nato banano ’posušite’ s sušilcem za lase. Res ne bo znova popolnoma sveža, a večina rjavih madežev bi morala izginiti.

Kako lahko porabite prezrele banane?

Pogosto se zgodi, da banan ne uspemo dovolj hitro pojesti in kar naenkrat opazimo, da je njihova barva daleč od sijoče rumene. In takrat si pogosto zastavimo pomembno vprašanje: kaj lahko naredimo s prezrelimi bananami? Čeprav prezrele banane na pogled morda niso lepe, jih nikar ne zavržemo, saj so še vedno zelo okusne in uporabne. Pod lupino se namreč skriva še povsem nedotaknjeno meso, ki je zaradi procesa medenja postalo zelo mehko in sladko. Uporabimo ga lahko na več različnih načinov!

Pogosto je izvor sadja, ki ga kupujemo, prikazan zgolj z državo izvora. Malo pa je informacij o ozadju pridelave, vplivu na okolje in delovnih razmerah delavcev na plantažah. V društvu Focus so se pridružili vseevropski kampanji `Sadje naj bo pravično´ (Make fruit fair), kjer se povezujemo zato, da bi se glas civilne družbe bolj slišal, da bi izboljšali standarde in povečali odgovornost supermarketov za lastne dobavne verige ter da bi se izboljšalo obveščanje potrošnikov o ozadju pridelave tropskega sadja.

Nadomestek za jajca – Prezrele banane so odlično vezivo, zato so odličen nadomestek za jajca. Tega preprostega načina uporabe banan se še zlasti radi poslužujejo tisti, ki jajc ne smejo ali ne želijo jesti. Svetujemo vam, da ko boste naslednjič pripravljali testo za palačinke, jajca enostavno nadomestite z eno ali dvema pretlačenima bananama in nad okusom palačink boste zagotovo navdušeni.

Naravno sladilo – Prezrele banane lahko uporabljamo kot nadomestek za sladkor. So namreč zelo sladke in jih lahko v zmernih količinah uživajo tudi tisti, ki se izogibajo uživanju sladkorja. Tako jih lahko na primer uporabljamo za slajenje ovsenih kosmičev, napitkov, jogurta, skute ipd.

Zamrznimo jih – Še preden meso prezrelih banan počrni, jih olupimo in narežemo na kolobarje ali pretlačimo v kašo. Kolobarje ali kašo nato zamrznemo. Narezane kolobarje lahko uporabimo za pripravo odličnega presnega sladoleda. Bananine kolobarje enostavno zmiksamo (skupaj s poljubnim zamrznjenim sadjem) in osvežilna ter zelo kremasta sladica je v hipu pripravljena! Zamrznjeno kašo pa lahko uporabimo za pripravo pudinga, palačink, peciva, kruha, kolačev in podobnih sladkih dobrot.

Odličen in kremast napitek – Prezrele banane lahko uporabimo za pripravo odličnega napitka. Preprosto jih zmiksamo skupaj z malo mleka, žitnega napitka ali jogurta in čudovit napitek je v hipu pripravljen.

Pecivo, kolači in kruh – Priprava odličnega bananinega peciva je za marsikoga zagotovo najljubši način porabe prezrelih banan.

Čiščenje in nega kože – Banane so polne hranljivih snovi, ki jih lahko izkoristimo za čiščenje in vlaženje kože. Vse, kar moramo storiti, je, da prezrelo banano pretlačimo s tremi žlicami kristalnega sladkorja in žličko olivnega olja. Pred tuširanjem s pripravljeno mešanico dobro zdrgnemo telo. Pretlačeno banano (brez dodanega sladkorja) pa lahko tudi nanesemo na kožo obraza in pustimo učinkovati nekaj minut. Masko nato dobro speremo z obraza – koža bo spet gladka in napeta!

Bananin olupek

(Foto: drozfans.com)

Za kaj vse lahko uporabimo bananin olupek?

Za bolj sočno meso: K mesu, ki ga pečete v pekaču, položite tudi bananin olupek. Presenečeni boste nad dejstvom, da je meso bolj mehko in sočno kot po navadi.

Nahranite rože: Bananin olupek je bogat vir kalcija in magnezija, kar rastline zelo potrebujejo. Ko sadite rože, ’posadite’ v zemljo tudi olupek banane.

Za sijoče čevlje: Poskusite vaše usnjene čevlje spolirati z notranjo stranjo bananinega olupka, nato pa jih spolirajte še z gladko krpo. Verjemite, da bodo kar zasijali!

Omilite srbečico: Če je vaša koža suha, vam poka in vas zaradi tega tudi srbi ali pa vas je pičila kakšna žuželka, v prizadeto mesto vtrite notranjo stran bananinega olupka. Srbečica in rdečica bi morali izginiti.

Preženite listne uši: Po vašem vrtu zakopljite bananine olupke, na ta način boste uspešno odgnali škodljivce.

Spolirajte srebrnino: Zmiksajte bananin olupek z vodo, mešanico nanesite na mehko krpo ter spolirajte srebrnino. Lesk vas bo presenetil …

Za kvalitetnejši kompost: Bananini olupki se bodo hitro razgradili in dodali številne hranljive snovi v tla.

Za boljšo rast rastlin: V večjo posodo nalijte vodo, ji dodajte bananin olupek in pustite nekaj časa stati. Ko boste naslednjič zalivali rože, navadni vodi dodajte malce vode, v kateri je namočen olupek, in rastline vam bodo hvaležne.

Za bolj bele zobe: Z notranjo stranjo bananinega olupka drgnite zobe dve minuti vsakič, ko si umivate zobe. Mangan, magnezij in kalij bodo poskrbeli, da bo vaš nasmeh bolj bleščeč

Odstranite bradavice: Na bradavico položite košček bananinega olupka (notranja stran), ga pritrdite z lepilnim trakom in pustite delovati čez noč. Kalij bo poskrbel, da bo bradavica izginila.

Odstranite kovine iz vode: Bananin olupek vodo očisti vsebnosti težkih kovin, kot sta denimo baker in svinec, kar je koristno v vseh pogledih.

Uživajmo lokalno in sezonsko sadje. Ko kupujete banane, izberite tiste s primernim certifikatom. Certifikat pravične trgovine nam zagotavlja, da so spoštovane delavske pravice in okoljske zahteve, ekološki certifikati zagotavljajo, da pri pridelovanju niso bili uporabljeni pesticidi in ni bilo uničevanja okolja, certifikat Rainforest Alliance pa nam zagotavlja le to, da ni bilo uničevanja tropskega gozda. Banane s certifikatom lahko kupimo po dostopnih cenah v več trgovskih verigah, na tržnicah in v ekoloških trgovinah.