Buča in bučno olje

(Foto: Profimedia)

Ni povsem jasno, ali je za priljubljenost bučnega olja med Slovenci kriv značilen orehast okus, vsestranska uporabnost ali vsebnost številnih zdravilnih učinkovin, a dejstvo je, da je poleg olivnega bučno olje sploh v zadnjih letih postalo nepogrešljiv dodatek številnim kulinaričnim specialitetam. Še posebej priljubljeno je na Štajerskem in v Prekmurju.

Nekdaj smo poznali zgolj toplo stiskano bučno olje, od leta 1994 pa pridelujemo tudi hladno stiskano olje. Pri tradicionalnem toplem stiskanju se bučna semena najprej zmeljejo, nato se mešajo in pražijo, na koncu pa stisnejo. Končni produkt je gosto in temno olje z značilnim orehastim okusom, ki ga Slovenci zelo dobro poznamo. Pri hladnem stiskanju pa se bučna semena predhodno ne obdelujejo, temveč se stresejo v posebno stiskalnico, ki iz semen iztisne olje. V olju se tako ohranijo vse snovi, ki so v bučnih semenih, olje pa je zaradi postopka bolj svetle barve ter tudi nekoliko manj intenzivnega okusa.

Bučno olje

(Foto: POP TV)

Je vsestransko uporabno

Bučno olje največkrat uporabljamo hladno, najraje pa ga dodajamo solatam. Odlično je v kombinaciji s fižolom, krompirjem, regratom, čebulo, črno redkvijo, tuno, paradižnikom, radičem, motovilcem, zeljem, jajci, kislim zeljem in kuhano govedino. Je pa tudi nepogrešljiv dodatek številnim drugim jedem, nekateri ga uporabljajo celo pri pripravi sladic. Ker je olje zelo gosto, lahko z njim okrasimo zelenjavne, sirne, mesne in testeninske krožnike ter juhe.

Nekaterim se zdi bučno olje premočno, zato ga mešajo z drugimi olji, predvsem z olivnim. Je pa to stvar okusa.

Odličen učinek dosežemo, če z nekaj kapljicami olja okrasimo bučno kremno juho. Iz bučnega olja lahko pripravimo tudi bučni pesto, ki ga vmešamo v špagete, juhe ali enolončnice, namažemo na popečen kruh ali uporabimo za začinjanje solat. Za osnovo pesta uporabimo (prepražene) bučne pečke, sveže začimbe in česen. Drobno sesekljane sestavine na koncu samo še zmešamo z bučnim oljem, nadevamo v kozarčke in shranimo v hladilniku. Bučno olje lahko uporabimo za pripravo zelo okusnega namaza za kanapeje, sendviče in popečene kruhke. Zmešamo ga s skuto (tofujem) in kislo smetano, svežimi zelišči, začimbami ter sesekljano čebulico. Po želji dodamo še stisnjen ali drobno sesekljan česen ter bučna semena in okusen namaz je v hipu pripravljen. Zeleno bučno olje pa se – ne boste verjeli – odlično ujame s čokolado, vaniljevim sladoledom in sladkimi sladicami. Uporabimo ga lahko tudi pri pripravi biskvitnega testa in kvašenega testa, iz katerega spečemo kruh.

Številne okusne recepte z bučnim oljem najdete TUKAJ!

Je pravi eliksir zdravja

Če vam je všeč značilen orehast okus bučnega olja, si ga le privoščite. V sebi namreč skriva številne učinkovine, ki so blagodejne za naše zdravje. Med drugim vsebuje veliko mineralov (magnezij, kalcij, silicij, selen in cink), vitaminov (A, B1, B2, C, D in E), beljakovin in kar 80 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, ki jih človeško telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Nič čudnega, da mu pravijo celo studenec mladosti. Sodi med redka olja, ki vsebujejo maščobne omega 3 kisline, ki lajšajo vnetja (tudi sklepov) ter preprečujejo nastanek rakavih tvorb. Bogato pa je tudi z delta-7-steroli, ki delujejo proti povečanju prostate. Po najnovejših raziskavah učinkovine v bučnih semenih pomagajo tudi pri zniževanju slabega holesterola in visokega krvnega tlaka, hkrati pa krepijo delovanje mehurja.

Pozor!

Ker je bučno olje občutljivo na svetlobo, ga moramo hraniti v hladnem in temnem prostoru. Če je izpostavljeno soncu, namreč začne izgubljati vitamine in minerale ter postane grenko. Ko steklenico odpremo, je najbolje, da jo hranimo kar v hladilniku in olje čim prej porabimo.

Tudi udeleženci resničnostnega šova Kmetija so imeli med drugim ta teden nalogo stiskati bučno olje. Kako jim je uspelo, si lahko ogledate na VOYO! Sicer pa lahko Kmetijo spremljate od ponedeljka do petka ob 21.00 na POP TV!