Čiščenje otroške sobe

(Foto: iStock)

Čeprav ob skrbi za otroka ne ostane veliko časa še za čiščenje, lahko le v petih minutah dnevno naredite drobne čudeže in poskrbite za zadostno mero čistoče. A vseeno ni priporočljivo, da je vaše stanovanje sterilno. Čistilna sredstva v velikih količinah so za malčke lahko še bolj nevarna od umazanije, zato uporabljajte tista, ki niso toksična.

Dnevno čiščenje

Ko so otroci zelo majhni, rjuhe po možnosti zamenjajte vsak dan, saj se dojenčki veliko slinijo, pa tudi plenička ponoči kdaj pa kdaj popusti. Poskrbite, da bo žimnica vedno sveža in če je treba, kupite nepremočljive podloge. Vsak dan pobrišite tudi koš za plenice, da se znebite neprijetnega vonja, in ga dezinficirajte. Če vam to ne uspe storiti vsak dan, storite to nekajkrat na teden. Sobo vsakodnevno zračite vsaj 15 minut, najbolje zjutraj.

Otroška soba

(Foto: Profimedia)

Tedensko čiščenje

Z mokro krpo pobrišite prah. Če je krpa suha, boste prah le dvigovali, ta pa lahko kasneje izzove alergijske reakcije in kožne izpuščaje, če so otroci občutljivejši. Prah sesajte pri odprtem oknu, a ne več kot dvakrat na teden, saj se v zrak kljub dobrim filtrom še vedno dvigne nekaj prašnih delcev. Najbolje bo, če prah na pohištvu obrišete po koncu sesanja. Operite tudi zavese in pomijte okna.

Ne pozabite oprati plastičnih igračk. Ni jih treba dezinficirati ali prevreti, lahko jih le sperete pod vročo vodo z malo otroškega mila, enkrat ali dvakrat na teden. Plišaste igračke pa le operite v pralnem stroju.

Nekajkrat na leto

Vsake tri mesece operite snemljive tekstilne dele in prevleke otroškega vozička. Ti so na novejših modelih praviloma snemljivi, zato to ne predstavlja posebnih težav. Najpomembneje je, da pri tem uporabljate pralni prašek za otroke, ne uporabljajte pa odstranjevalcev madežev.

Nekajkrat na leto posesajte tudi pod pohištvom, če tega ne utegnete storiti večkrat. Pobrišite otroške omare in preglejte perilo in obleke. Kar je mali korenjak že prerasel, podarite drugim mamicam ali shranite za bodoče bratce in sestrice. Več kot je namreč v omari nepotrebne obleke, več je tudi umazanije in prahu. Ne pozabite na rolete in žaluzije, saj so pravi magnet za prah, temeljito čiščenje vsake tri ali štiri mesece bo zadostovali. Prekrivala za postelje in kavče perite vsaj enkrat mesečno, a brez mehčalca, dovolj bo le izpiranje z navadno toplo vodo.

In kar je najpomembneje: ne pretiravajte z detergenti, vsakodnevno pospravljanje stanovanja z agresivnimi čistilnimi sredstvi vedno pusti sledove, ki lahko dražijo doječnkovo kožo ali povzročijo alergijske reakcije. Četudi se malček veliko plazi po tleh je povsem dovolj, da jih pobrišete s krpo in malce tople vode.