Preprosto očistite pekač in pečico
GOSPODINJSTVO

Preprosto očistite pekač in pečico

27.12.2017, 8:11
2

V teh dneh je med vsemi gospodinjskimi aparati najaktivnejša pečica, izmed vseh posod pa verjetno najpogosteje uporabljamo pekač. Če imate doma sodo bikarbono, alkoholni kis in vodikov peroksid, bo čiščenje nadvse enostavno.

Pečica
Pečica/ FOTO: iStock

Očistite pečico

Za čiščenje pečice potrebujete le vodo in sodo bikarbono in čiščenje se lahko začne. Najprej z vodo poškropite notranjost pečice, nato na dno nanesite debelejši sloj sode bikarbone. Nekateri svetujejo, da jo je tako najbolje pustiti čez noč, ni pa nujno. S pomočjo gobice za pomivanje posode nato temeljito zdrgnite notranjost pečice; ko očistite dno in vratca, se lotite še preostalih stranic, pri čemer se bo na dnu nabrala rjava tekočina, ki jo je treba odstraniti, lahko s pomočjo gobice. Na koncu vse skupaj obrišete z mokro krpo.

Očistite pekač

Ob pogosti peki ni nič čudnega, da se (sicer odvisno od pekača) umazanija prime na dno pekača, odstranjevanje trdovratnih (tudi črnih zoglenelih) madežev pa je lahko prava nočna mora. Na srečo obstajajo tudi takšni pekači in premazi, ki preprečujejo prijemanje hrane, ker pa teh nima vsak, se lahko nadloge lotimo tudi s preprostimi triki. Poskusite ...

- Umazan pekač posipajte s sodo bikarbono, nato pazljivo dodajte sloj vodikovega peroksida in znova posipajte s sodo bikarbono. Pustite stati dve uri oziroma odvisno od tega, kako trdovratna je umazanija. Nato z grobo stranjo gobice kot po navadi očistite pekač in sperite z vodo.

- Vodikov peroksid lahko zmešate tudi z detergentom za pomivanje posode v razmerju 2 : 1, mešanico nalijete v plastenko z razpršilom in poškropite pekač, pustite stati dve uri in pekač operite kot v prvem primeru.

- Prekrijte dno zažganega pekača z vrelo vodo ter dodajte skodelico alkoholnega kisa ter dve jedilni žlici sode bikarbone. Pustite stati vsaj pol ure, nato tekočino zlijte stran in dobro zdrgnite, po potrebi lahko dodate še malo sode. Če je pekač močno zažgan, postopek ponovite.

Komentarji (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

spiritualite100
18.02.2018, 14:22:53
Ponudba za zavarovanje posojil Za vaše posojilo zahteva za oživitev vaših dejavnosti, bodisi za izvedbo projekta ali za nakup stanovanja ali pa potrebujete denar iz drugih razlogov preveč. Strinjam se, da vam bom pomagal pri znesku od 5000 do 10.000.000 € s stopnjo 3% na leto in s trajanjem od 1 do 30 let. Prosim, prosim kontaktirajte me za več informacij: E-pošta: reseaufinance510@gmail.com tmarjan24@gmail.com
murate
28.12.2017, 5:53:19
-1
soda,kis-čudežno čistilo
NOVICE
Stampedo v italijanski diskoteki: mladoletnik ...
ŠPORT
Dončiću zapeli Halleluka, odgovoril je v svojem ...
POP IN
Veseli december pri J. Lo in Alexu Rodriguezu
TV ODDAJE
Glasuj za svojega favorita!
VIZITA.SI
Kje živite? Tudi to lahko vpliva na zdravje
OKUSNO.JE
Preprosto pecivo, ki bo šlo za med!
ZADOVOLJNA.SI
6 najbolj seksi fotografij Franka iz Kmetije
MOSKISVET.COM
Ste opazili, kaj je Luka Dončić naredil ob ...
BIBALEZE.SI
Lahko fotografirate otroka med nastopom?
CEKIN.SI
To je nočna mora marsikaterega podjetnika
DOMINVRT.SI
Jih tudi vi že se življenje obešate napak?
BIBALEZE.SI
To morate naučiti otroka, da se bo lepo vedel za ...