radiator

(Foto: Thinkstock)

Za čiščenje navadnih rebrastih radiatorjev potrebujete le fen ali sesalec, vlažno krpo in malce dobre volje. Sesalec je lahko klasičen ali parni. Dovolj bo, če boste skozi zgornjo odprtino v notranjost s slednjim spustili paro, katere pritisk je tako močan, da bo umazanijo odstranili iz vseh kotičkov, torej tudi na spodnji strani. Umazanijo, ki jo boste na ta način ’odpihnili’ iz notranjosti, nato le posesajte na klasičen način ali jo odstranite s pomočjo vlažne krpe.

Poleg sesalca vam je lahko v veliko pomoč tudi fen. Zunanji del radiatorja lahko očistite z gobico, namočeno v limonin sok, sperete z vodo ter obrišete s suho krpo.

Črne madeže, ki so se pojavili na zidu nad radiatorjev, lahko očistite s suho krpo, ki ste jo pred tem posipali s sodo bikarbono. Sicer pa pojav tovrstnih madežev med ogrevalno sezono lahko preprečite tako, da na radiator postavite odstranjevalec vlage. Če za čiščenje uporabljate detergent oziroma druga čistila, površino radiatorja dobro sperite še z vodo, saj se lahko pojavi izrazit vonj, ko se radiator ogreje.