jajca

(Foto: Thinkstock)

Jajca so odlično živilo. Lahko jih pripravimo kuhana, pečena, iz jajc naredimo omake, omlete, sladice, peciva in še in še ... Koliko časa pa so jajca sploh primerna za uporabo?

Vsi mogoči načini uporabe jajc - v gospodinjstvu!

Že od nekdaj se krešeta mnenji: hraniti jajca v hladilniku ali ne? Verjetno ste opazili, da jajc v vseh trgovinah ne najdete več v hladilnikih, temveč na stalažah, ki niso prav nič hlajene. Kako to? Najprej osnove: vemo, da bakterije za razvoj potrebujejo toploto, vlago in zrak.
- Če se odločimo jajca hraniti v hladilniku, je tam vlaga, ni pa toplote.
- Če se odločimo jajca hraniti na pultu, tam je toplota, a ni vlage.

Torej – obe možnosti sta v redu. Razlika naj bi vseeno bila v roku trajjanja.
- Če jih hranimo v hladilniku, je rok trajanja nekje 3–5 tednov.
- V primeru hranjenja na prostem je rok trajanja načeloma do 3 tedne.

Jajca za lepoto

Še nekaj je dobro vedeti. Če jajca sicer hranite v hladilniku, jih recimo na pultu ne puščajte dlje kot dve uri. Jajce se lahko začne potiti in s tem se ustvarja odlično okolje za razmnoževanje bakterij.

Jajca

(Foto: iStock)

V vratih hladilnika ali na polici v hladilniku?

Čeprav so hladilniki narejeni tako, da imajo na vratih posebno poličko za jajca, je vseeno bolje, da jajca, če jih položite kar na srednjo polico – v embalaži. Zakaj? Na embalaži lahko preverite rok trajanja, poleg tega pa vrata hadilnika neprestano odpiramo, zaradi česar tam temperatura ni stalna.

Jajčna dieta: do -4 kg v 7 dneh

Kako vemo, ali so jajca še užitna?

Rok trajanja, zabeležen na embalaži, je informativen in še zdaleč ne skrajni rok, do katerega lahko jajca uživamo. Ali so jajca še vedno primerna za uživanje, lahko preverite na tri načine.

Jajca v vodo

V globljo posodo natočite vodo, nato pa vanjo položite jajca. Če potonejo, jih lahko brez težav zaužijete, če priplavajo na površje, jih zavrzite.

Prisluhnite

Za to metodo morate imeti malce bolj izostren sluh. Približajte jajce ušesu in ga pretresite. Če slišite, kako rumenjak trka ob lupino, potem jajce zavrzite. Če tega ne slišite, ga brez težav zaužijte.

Opazujte

Razbijte jajce in opazujte gostoto rumenjaka in beljaka. Če je rumenjak čvrst in ga beljak tesno objema, potem je jajce sveže. Starejše, a kljub temu užitno, je jajce, pri katerem je rumenjak sicer nekoliko sploščen, a ga beljak še vedno tesno objema. V primeru, da je beljak voden in se razlije, rumenjak pa povsem sploščen, jajce zavrzite.

Triki, da bodo jajca vedno popolno skuhana

Jajca

(Foto: iStock)

Kako podaljšati rok trajanja?

Magične formule ni. Vseeno pa lahhko jajca tudi zamrznete. Jajca 'ubijte' v posodico, ki jo boste lahko neprodušno zaprli, ali pa v vrečko za gospodinjstvo s patentom za zapiranje. Preden jajca zamrznete, lahko dodate ščepec soli, če jih boste uporabili za slane jedi, lahko pa ščepec sladkorja, če jih boste uporabili za pripravo sladkih jedi. Tako shranjena jajca morate uporabiti v roku 12 mesecev.  

Strto jajce

Ko kupujete jajca, vselej preverite, ali so cela. Če je kakšno jajce počeno, ga zavrzite. Če vam poči med transportom, ga razbijte v čisto posodico – tako ga lahko hranite v hladilniku do 2 dni.

bio jajca

(Foto: iStock)