Katero bučo izbrati?

Izbor buče je pomemben korak. Ko izbirate buče, izberite takšne, ki:
- nimajo pretrde lupine;
- so enakomerno obarvane;
- so razmeroma velike in pravilne oblike;
- lepo donijo, kar pomeni, da so najverjetneje v notranjosti zdrave in ne gnijejo.

Večje buče je običajno lažje rezljati, prav tako je dobro vedeti, da so običajno lažje za rezljanje svetlejše buče. Temnejše imajo ponavadi debelejšo lupino.

rezljanje buče

(Foto: iStockphoto)

Rezljanje

Ker začne razrezana buča lahko hitro gniti, se tega lotite največ 3 dni pred nočjo čarovnic.

Potrebujete:

- svinčnik,
- žlico,
- časopisni papir,
- nožek z ostrim rezilom.

rezljanje buče

(Foto: iStockphoto)

Postopek:

Najprej razgrnite časopisni papir za podlago. Nanj položite bučo, tako da bo lepo stala in nanjo narišite, kar želite izrezljati.

Zarežite okoli stebla buče, tako da dobite nekakšen pokrovček. Pri izrezovanju 'pokrovčka' pazite, da ga odrežete nekoliko pod kotom, da ne bo padel v luknjo, ko ga boste položili nazaj.

Z žlico iz buče izdolbite semena – nikar jih ne zavrzite, saj jih lahko mirno posušite in si jih privoščite kot prigrizek! Lahko jih tudi shranite za prihodnje leto, da jih boste posejali na svojem vrtu ali kompostniku. Je sploh kaj boljšega od domačih buč?

Zarežite po črtah, ki ste jih narisali. Ko opravite vse reze, delčke previdno potisnite od znotraj navzven, da jih odstranite.

Ko ste vse lepo izrezljali, v bučo postavite svečko. Če bo plamen hitro ugasnil, pomeni, da so odprtine premajhne in ogenj nima dovolj kisika, da bi lahko lepo gorel. V takem primeru pač povečajte odprtinice.

rezljanje buče

(Foto: iStockphoto)

Trik, da bo buča dalj časa lepa

Če želite nekoliko upočasniti postopek gnitja buče, je priporočljivo, da pripravite mešanico vode in belila (1 veliko žlico belila na 4 litre vode). Preden začnete bučo rezljati, jo potopite v to raztopino za nekaj ur. Ko jo vzamete iz raztopine, jo do suhega obrišite in namastite z vazelinom ali rastlinskim oljem, da se ne bo začela gubati in veneti.

Ko bučo izrezljate, z raztopino obrišite še notranjost buče in ne pozabite na robove rezov.

Tako 'obdelana' buča bo zdržala dlje!

rezljanje buče

(Foto: iStockphoto)

Dominvrt e-novice

Prijavi se na e-novičke Dom in vrt in bodi na tekočem z aktualnimi novicami. Zate jih pripravlja uredništvo Dominvrt.si. nn