DIY: Kako pričarati toplino doma? Nič lažjega!
DIY

DIY: Kako pričarati toplino doma? Nič lažjega!

06.12.2018, 8:01
0

Če sami niste med tistimi srečeneži, ki se v mrzlih zimskih večerih lahko pogrejejo v bližini kamina in ob skodelici toplega čaja poslušajo prasketanje ognja, nič ne de. Z malo spretnosti si namreč približek tistemu pravemu lahko izdelate kar sami. Predstavljamo vam nekaj domiselnih idej, ki vas bodo zagotovo presenetile.

Na dekorativnem kaminu imamo lahko tudi sveže rezano cvetje.
Na dekorativnem kaminu imamo lahko tudi sveže rezano cvetje./ FOTO: iStock

Izviren projekt, ki se ga kot nalašč lahko lotimo pred prazniki, je izdelava kamina. Pa ne tistega pravega (za izdelavo in montažo slednjega raje izberimo certificirane mojstre), temveč takšnega, kjer v ognjišču ne prasketa ogenj, ampak je lahko prižgana kakšna svečka, kjer na okvirju lahko stojijo tudi šopek svežih rož in uokvirjene družinske fotografije. Dovolj visok nam lahko služi celo kot ogledalo, premazan s pravšnjo barvo pa kot tabla za pisanje romantičnih sporočilc. 

Kako začeti, je zagotovo prvo vprašanje, ki se nam ob takšnih malo bolj domiselnih idejah najprej porodi. Za začetek se odločimo, kakšen kamin si želimo glede na videz. Za ljubitelje romantičnega sloga bo okvir skoraj zagotovo vseboval tudi kakšno štukaturo ali vsaj zaobljene robove, izdelan pa bo najverjetneje iz mavca. Če nam je bliže sodobno oblikovanje, bo okvir štirioglate oblike in ostrih robov, obloge pa so lahko izvedene celo v keramiki ali kamnu. Za osnovo bomo v večini primerov potrebovali les (v določenih primerih lahko izberemo tudi tršo lepenko, a bo ta manj obstojna), iz katerega izdelamo okvir, ki ga nato postopoma površinsko obdelamo, kot nam najbolj ustreza, ga pobarvamo ali finaliziramo s kakšno drugo oblogo.

Osnovne dimenzije lesenega okvirja za kamin v povprečju merijo 160 centimetrov v širino in 120 centimetrov v višino, globoki pa so lahko od 25 pa tja do 30 centimetrov. Dimenzije se sicer lahko poljubno prilagajajo, saj so okrasni kamini velikokrat tudi v obliki kvadrata. Nekoliko ožji in tanjši od lesenega je lahko mavčni, a je slednji tudi najtežji za izdelavo. Kot osnovo namreč potrebujemo kalup, v katerega bomo okvir vlili. 

umeten kamin
umeten kamin/ FOTO: iStock

Če še odločimo za leseno osnovo, je najboljša izbira kakšna iverna ali vezana plošča, ki jo po možnosti lahko celo recikliramo. Marsikomu se kakšni ostanki lesa kar pogosto nabirajo v garaži ali orodjarnici. Plošče razrežemo na primerne dimenzije, jih zlepimo ali vijačimo in nato zbrusimo. Če smo se odločili za kamin v beli barvi, ga premažemo s primerno barvo za les in ga (suhega) namestimo ob steno v dnevnem ali katerem drugem izbranem prostoru. 

Umeten kamin v romantičnem slogu lahko umestimo tudi v spalnico.
Umeten kamin v romantičnem slogu lahko umestimo tudi v spalnico./ FOTO: iStock

Znotraj okvirja se lahko še dodatno poigramo. Čudovit efekt lahko na primer dosežemo z umestitvijo ogledala, ki ob prižganih svečkah in večerni svetlobi ustvari izreden ambient. Površino lahko premažemo tudi z barvo za tablo in znotraj okvirja ostalim članom družine vsak dan pustimo kakšno hudomušno sporočilce ali praznično čestitko. Notranjost lahko obložimo tudi z opečnato oblogo, ki bo celotno idejo naredila še bolj prepričljivo. Kot alternativo oblogi lahko uporabimo tudi zgolj kos tapete v imitaciji opeke. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Leseno osnovo lahko obložimo tudi s kamnito ali keramično oblogo.
Leseno osnovo lahko obložimo tudi s kamnito ali keramično oblogo./ FOTO: iStock

Pika na i dekorativnemu umetnemu kaminu so vsekakor dodatki. Te si lahko privoščimo prav zaradi dejstva, da znotraj kamina ni ognja. Temperatura se na obodne površine tako ne prenaša in ni bojazni, da bi se karkoli poškodovalo. Zgornjo poličko lahko tako okrasimo tudi s svežim cvetjem, steklenimi dekorativnimi posodami ali uokvirjene razstavimo najljubše družinske fotografije. Lepa dopolnitev je tudi ogledalo, ki ga izobesimo nad kamin. Znotraj okvirja na primeren podstavek položimo le še sveče, ki jih lahko vsak večer znova prižgemo in z njimi ustvarimo še bolj romantično vzdušje. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
'Nihče ni prišel, čeprav vem, da so bili sosedje ...
ŠPORT
Dončiću zapeli Halleluka, odgovoril je v svojem ...
POP IN
Veseli december pri J. Lo in Alexu Rodriguezu
TV ODDAJE
Sašo pred polfinalom svetuje
VIZITA.SI
Kje živite? Tudi to lahko vpliva na zdravje
OKUSNO.JE
Preprosto pecivo, ki bo šlo za med!
ZADOVOLJNA.SI
6 najbolj seksi fotografij Franka iz Kmetije
MOSKISVET.COM
Ste opazili, kaj je Luka Dončić naredil ob ...
BIBALEZE.SI
Lahko fotografirate otroka med nastopom?
CEKIN.SI
To je nočna mora marsikaterega podjetnika
DOMINVRT.SI
Jih tudi vi že se življenje obešate napak?
BIBALEZE.SI
To morate naučiti otroka, da se bo lepo vedel za ...