Gobarjenje

(Foto: iStock)

Praktično vse užitne gobe lahko zamrznemo, dobro je le, da ne zamrzujemo cigančkov ter ježkov, saj lahko dobijo nekoliko neprijeten vonj in okus, lisičke pa lahko postanejo žilaste in izgubijo nekaj arome. Če se odločite, da boste gobe zamrznili, jih zamrznite čim prej po nabiranju, da bodo zares sveže.

Blanširanje užitnih gob ni nujno. Jurčke, golobice in šampinjone lahko tako kar sveže (očiščene in osušene) cele ali narezane na lističe hitro zamrznemo. Če želite, jih lahko pred zamrzovanjem tudi prepražite ali blanširate, ni pa nujno.

Je pa treba blanširati pogojno užitne gobe, to so recimo bisernica, štorovka, olivna golobica, macesnova mlečnica, vijolična kolesnica, žametasti goban ipd. Po tem, ko ste jih prekuhali, odlijte vodo.

Ko pripravljate 'paketke' za zamrzovanje, pazite, da v vrečke ne zložite preveč gob. Naložite jih toliko, kolikor jih približno potrebujete za enkratno uporabo. Napišite si, katera vrsta gob je v vrečki (najbolje je, če jih ne mešate, ko jih zamrzujete) in datum pakiranja. Prav tako poskrbite, da boste vrečke res dobro zaprli, sicer se bodo tudi preostala živila v zamrzovalniku navzela vonja po gobah.

Dobro je vedeti …

… da gob nikoli ne čistimo pod vodo. Očistimo jih na suho, pod vodo jih lahko le na hitro splaknemo, saj se sicer napijejo vode.

Košara gob

(Foto: iStock)

Kako blanširamo?

Pustite, da voda v loncu zavre. Dodajte sol. V krop stresite na lističe narezane gobe (ali cele, če so manjše). Pustite v vreti približno 2 minuti, nato pa jih čim hitreje ohladite. Gobe obvezno na hitro splaknite z mrzlo vodo, da ne bodo sluzaste. Če imate gobe, ki, ko jih narežete, hitro počrnijo, potem jih lahko zrežete kar neposredno v krop.

Uporaba zamrznjenih gob

Ko uporabljate zamrznjene gobe, jih pred uporabo nikoli ne odtajajte do konca, temveč jih lahko uporabite kar napol zamrznjene. Če imate delno pripravljene (panirane), jih ocvrite kar zamrznjene. Gob, ki ste jih odtajali, nikar ne zamrzujte še enkrat, temveč jih zavrzite.