Kuhalna plošča

(Foto: Thinkstock)

Podajamo nekaj hitrih nasvetov učinkovite rabe električne energije v naših domovih. Zgolj z njihovim upoštevanjem lahko prihranimo pri porabljeni električni energiji:

Kuhanje in pečenje:

• Izberimo pravo velikost posode, izogibajmo se kuhanju manjših količin hrane v velikih posodah. Če je kuhalna plošča do dva centimetra večja od lonca, to pomeni do 30-odstotno izgubo energije.
• Vklopimo ploščo šele, ko je na njej lonec.
• Pri kuhanju uporabljajmo le toliko vode, kot je potrebuje hrana.
• Kuhajmo v pokriti posodi. Pri kuhanju brez pokrova porabimo trikrat več energije.
• Kuhalno ploščo izklopimo od 5 do 10 minut prej, preden je jed gotova.
• Pečico izklopimo malce pred koncem peke, saj je v njej še dovolj toplega zraka. Tako lahko npr. pečico ugasnemo približno 10 minut pred koncem pečenja, jed, ki jo pripravljamo v njej, pa se bo spekla do konca.
• Odpiranje pečice med pečenjem pomeni 20-odstotno izgubo toplote. Vrata pečice odpiramo samo v primerih, ko je treba jed v njej dodatno zaliti oz. začiniti.
• Pogrevanje in kuhanje manjših količin hrane v mikrovalovni pečici je v primerjavi s klasično pripravo hrane bistveno krajše, zaradi česar prihranimo do 70 odstotkov električne energije.