Zamrzovalnik

(Foto: iStock)

Posodica s sadjem z nalepko

(Foto: Profimedia)

Najprej nekaj hitrih nasvetov.

Vsa živila, ki jih imate namen shraniti v zamrzovalniku, zamrznite čim hitreje po tem, ko ste jih prinesli domov. Preden živila položite v zmrzovalnik, na vrečke oziroma posodice napišite, kaj je v njih in datum, da boste vedeli, koliko časa jih že imate v zamrzovalniku in ali jih je še varno odtajati in zaužiti.

Preden zamrznete perutnino in rdeče meso, je dobro, da jih postavite za nekaj časa v hladilnik in šele nato zamrznete. Priporočljivo je, da meso, če ste kupili vakuumsko pakiranega, prestavite v drugo posodo, saj embalaža iz stiropora ni primerna za zamrzovanje, saj ni odporna na vlago in lahko vpliva na kakovost mesa.

► Tukaj preberite vse o zamrzovanju zelenjave!

1–2 meseca:

- slanina,
- hrenovke in klobase.

2–3 mesece:

- kruh,
- zelenjavne enolončnice, golaž, obara,
- kuhana svinjina in govedina.

3–4 mesece:

- kuhana perutnina,
- mleto meso,
- testo za piškote.

6–12 mesecev:

- sadje,
- zelenjava,
- surov piščanec (razkosan okoli 9 mesecev, cel do 12 mesecev),
- zrezki, kotleti, pečenka (svinjina in teletina do 8 mesecev, jagnjetina in junčje meso do 12 mesecev),
- pecivo (do 8 mesecev),
- ribe (do 7 mesecev),
- margarina in maslo (do 9 mesecev).

Živila v zamrzovalniku

(Foto: Profimedia)