Rumenjak

(Foto: leggo.it)

Raziskave kažejo, da je vsebina jajca pri vseh kokoših enaka, a vendar lahko po barvi rumenjaka sklepamo, kakšno je zdravstveno stanje kokoši, ki ga je znesla. Če pogledate zgornjo fotografijo, je v sredini v trgovini kupljeno jajce z bledo rumenim rumenjakom in kaže na ne najbolj zdravo prehrano kokoši. Večina njih nikdar v življenju ne vidi sonca, saj so 24 ur na dan zaprte v kokošnjakih. Rumenjak skrajno desno je nekoliko bolj rumen, kar pomeni, da ga je znesla kokoš, ki se lahko giblje tudi po odprtem in se prehranjuje s kakovostnejšo hrano. Najbolj zdravo je skrajno levo jajce z oranžnim rumenjakom, saj vsebuje več vitaminov A, D in E, več beta-karotena in omega-3 maščobnih kislin, saj ga je znesla kokoš, ki se prehranjuje s pestro in raznoliko hrano, ki vsebuje tudi veliko zelenjave.

Direktorica Zavoda za varnost in hranljivost jajc v ZDA dr. Hilary Shallo Thesmar je nekoč povedala, da barva rumenjaka ne vpliva na količino osnovnih hranljivih vrednosti, zlasti holesterola. Dodala je še, da se vitamini iz hrane, ki jo kokoš zaužije, ne prenašajo na rumenjake, ampak je njihova barva odvisna od pigmenta hrane, ki jo kokoš zaužije.