Moški išče hrano v hladilniku

(Foto: iStockphoto)

Čiščenje hladilnika za številne predstavlja moro, zato se za to opravilo običajno odločamo šele takrat, ko nimamo druge izbire, kot se tega lotiti. Dejstvo je, da temeljito čiščenje hladilnika standardne velikosti zahteva veliko časa. Vendar ko malo bolje razmislimo, je hladilnik en izmed ključnih gospodinjskih aparatov v domu, brez katerega si sodobnega življenja ne moremo predstavljati. To pa pomeni, da ga je treba redno ohranjati čistega in higienskega.

Zanemarjen hladilnik

(Foto: Profimedia)

Prav tako drži, da gre za aparat, ki ga uporabljajo vsi družinski člani in kjer se shranjuje lahko pokvarljiva hrana. To pomeni, da gre za prostor, kjer pogosto ostanejo sledi hrane – bodisi v obliki madežev ali vonjev. Zato je redno čiščenje in tudi temeljito vzdrževanje hladilnika med najpomembnejšim opravilom v gospodinjstvu. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov, kako lahko to storite na način, ki ne bo zahteval celega dneva.

Pobrišite polito tekočino

Takoj! To storite takoj, ko se zgodi, ne glede na to, ali ste polili juho, sok, mleko ali samo vodo, četudi gre le za kapljice. Ne dovolite, da bi se vsebina, ki se je polila, posušila. Tako bo vaš hladilnik namreč postal gojišče bakterij, česar pa si zagotovo ne želite. Poleg tega obstaja verjetnost nabiranja umazanije na mestu razlitja in širjenje neprijetnih vonjav. Tudi ko v hladilnik postavljate raznorazne posode ali steklenice, se prepričajte, da so le-te suhe. Tako boste preprečili, da ne bi vsebina, ki se zadržuje na zunanjih stenah embalaže, kapljala po hladilniku.

Vrzite pokvarjeno hrano

Takoj! Ne prezrite posode z ostanki hrane, ki ste jo v dobri veri, da jo boste pojedli, shranili v hladilniku. Če je niste pojedli v dveh dneh, je verjetno niti ne boste, morda pa niti ni več užitna. Vrzite jo stran.

Tedensko! Preverite, ali so v hladilniku živila, na katera ste pozabili in katerim je že potekel rok uporabe.

Očistite vrata hladilnika

Tedensko! Vrata hladilnika očistite enkrat tedensko, tudi robove. To storite z vlažno krpo, kisom in vodo. Posebno pozornost namenite območju okoli kljuke, ki je še posebej primerno za razmnoževanje številnih bakterij.

Sezonsko! Odstranite vse police, ki jih lahko odstranite in jih pomijte v pomivalnem stroju na najvišji temperaturi. Če nimate pomivalnega stroja, jih operite ročno z uporabo detergenta za pomivanje posode. Preden jih znova namestite v hladilnik, jih temeljito pobrišite s čisto krpo.

Izpraznite hladilnik in ga očistite

Sezonsko! Enkrat na sezono popolnoma izpraznite hladilnik in v smeti vrzite vse, kar je treba. Hladilnik izključite, živila pa prestavite v shrambo, hladilno torbo oziroma na kakšno drugo suho in hladno mesto. Vse police, mreže, predelne stene in predale, ki jih lahko odstranite iz hladilnika, odstranite in jih operite v pomivalnem stroju na najvišji temperaturi, ali pa jih pomijte ročno v toplejši vodi. Če je treba, hladilnik odtajajte.

Metanje hrane v smeti

(Foto: Thinkstock)

Zatem v dva litra vroče vode pomešajte dve žlici sode bikarbone in s pripravljeno mešanico očistite celotno notranjost hladilnika. Za odstranjevanje trdovratnejših madežev uporabite detergent za ročno pomivanje posode, vendar ga nanesite le na madeže. Vse površine dobro sperite. Zatem pomešajte dva litra vroče vode z dvema decilitroma alkoholnega kisa in s to mešanico znova pobrišite vso notranjost. Tako boste odstranili vse preostale vonjave, ki so se morda zadržale v notranjosti hladilnika ter površine dodatno razkužili. Ne skrbite, vaš hladilnik po tem ne bo imel vonja po kisu.

Tudi police, ki ste jih pred tem že oprali z vodo, še enkrat pobrišite z vodo in kisom, saj boste s tem odstranili morebitne ostanke detergenta, s katerimi živila ne smejo priti v stik.

Odstranite vonjave

Če neprijetnih vonjav kljub temu niste odstranili, vam v nadaljevanju ponujamo dva nasveta, ki ju lahko pri tem preizkusite:

– Na krožnik postavite sveže mleto kavo in jo tam pustite toliko časa, dokler neprijetne vonjave ne izginejo. Tudi vonj po kavi bo postopoma izginil.

– Lahko poskusite tudi z aktivnim ogljem. Postavite ga na pladenj ali krožnik in ga postavite v hladilnik. Sčasoma bo vpil vse neprijetne vonjave iz hladilnika.

Organizirajte hladilnik

Zatem ko ste zaključili s čiščenjem, dobro organizirajte notranjost hladilnika. Del namenite za sir in mlečne izdelke, en del pa za meso in mesne izdelke. Manjše posodice in stekleničke postavite pred večjimi, saj boste tako imeli večji pregled nad vsebino v hladilniku. Priporočljivo je tudi, da živila, katerim rok trajanja poteče prej, postavite v ospredje.

Sveže sadje in zelenjavo shranjujte v plastičnih predalih, ki so temu tudi namenjeni. Tam se namreč zadržuje potrebna količina vlage, omejen pa je tudi dotok kisika, ki vpliva na pokvarljivost sadja in zelenjave. Preden jih pospravite v hladilnik, jih vsekakor operite in posušite. Banane in citruse (pomaranče, limone, limete, mandarine, klementine) ni treba hraniti v hladilniku, enako velja za krompir in kumare.