Komar

(Foto: iStock)

Zakaj privlačimo komarje?

Nekateri ljudje so pravi magnet za komarje, medtem ko druge le redko kdaj piči kakšen. Strokovnjaki so ugotovili, zakaj. Komarje naj bi privlačila naš videz in vonj, trdi profesor entomologije na floridski univerzi Jonathan Day. Po njegovem mnenju je tem malim krvosesom privlačnih kar 20 odstotkov ljudi. Meni tudi, da so komarji izjemno vizualna bitja. Še posebej v popoldanskih urah naj bi svojo žrtev tako izbirali na podlagi videza. Pikom naj bi bili najbolj izpostavljeni ljudje, ki so oblečeni v temna oblačila. Ko komar izbere svojo žrtev glede na videz, pa tisto 'ta pravo' izbere še na podlagi vonja. Komarje, na svetu jih je okoli 300 različnih vrst, pičijo pa samice, privlačita tako količina ogljikovega dioksida v izdihanem zraku osebe kakor tudi vonj kože. Debelejši ljudje in nosečnice z dihanjem proizvajajo več ogljikovega dioksida, zato komarji veliko raje zagrizejo vanje. Še posebej pa so jim všeč vonj po mlečni kislini, ki se izloča medtem ko telovadimo, aceton, ki ga sproščamo z dihanjem, in estradiol, ki je stranski produkt estrogena. Nekatere vrste komarjev pa pikajo zgolj v gležnje in noge, ker jih privlači vonj bakterij na nogah.

Pik komarja

(Foto: Thinkstock)

Na žrtev pa komarje privabi tudi toplota, ki jo oddaja posameznik. Nosečnice, katerih telo oddaja več toplote, so tako tudi zaradi tega izpostavljene večjemu tveganju, da bo komar izbral prav njihovo kri.

Sicer pa je bilo narejenih še kup drugih raziskav o tem, zakaj naj bi privlačili komarje. Japonski znanstveniki so na primer ugotovili, da nekatere krvne skupine bolj privlačijo komarje, mednje sodi predvsem ’0’, najmanj pa jih privlači krvna skupina ’A’. Ljudje namreč izločamo snovi, po katerih komarji prepoznajo našo krvno skupino. Morda boste presenečeni, a komarji naj bi oboževali tudi pivo. Tisti, ki torej radi zvrnete kozarček hmeljeve pijače, lahko pričakujete, da vas bodo te male poletne nadloge prej pičile od ostalih. Raziskava, ki so se je lotili na Ameriški organizaciji za nadzor nad komarji, je to potrdila, dovolj pa naj bi bila že zelo majhna količina piva. Organizacija za nadzor nad komarji je objavila tudi podatek, da so komarji v obdobju polne lune kar 500-krat bolj aktivni kot sicer. Ne glede na luno pa najraje ’napadajo’ predvsem zjutraj in zvečer.

Kako pregnati komarje?

A ne glede na to, kaj na nas pravzaprav komarje privlači oziroma koga bolj 'napadajo', vsi iščemo načine, kako bi se jih kar najhitreje znebili. V nadaljevanju vam jih nekaj predstavljamo, ali zares delujejo, pa se prepričajte sami. V vsakem primeru pa bo najbolj učinkovita kombinacija različnih ukrepov.

► Ugašanje luči vam v boju s komarji ne bo pomagalo, saj ti uspešno opravljajo svoje delo tudi v temi. V svojem stanovanju se pred njimi lahko zaščitite z uporabo zaščitnih mrež na oknih in z uporabo mrež, ki jih obesite nad posteljo ter s sredstvi za odganjanje mrčesa, ki jih vstavite v vtičnico.

► Komarje lahko skušate odgnati tudi z navadnimi svečami z vonjem po sivki, limoni, rožmarinu, evkaliptusu, vendar obstaja možnost, da sveče ne bodo odganjale dovolj močnega vonja in se komarji zanje ne bodo kaj preveč zmenili. Zato bo učinkoviteje, če si priskrbite prav tako odišavljene sveče, ki so narejene prav za preganjanje komarjev.

► Posežete lahko tudi po naravnih eteričnih oljih sivke, citrusov, evkaliptusa, rožmarina in nekaj kapljic izbranega olja kanete kar v stekleničko vode ter se potem s tem poškropite po oblačilih. Tisti malo bolj vešči si lahko pripravite tudi domače milo z vonjem po sivki, ekvaliptusu ali kateri drugi rastlini, ki smrdi komarjem, ali kupite tekoče milo oziroma losjon z vonjem po sivki ali citrusih. Če bodo vaša koža in oblačila komarjem smrdeli, obstaja velika verjetnost, da vas bodo pustili pri miru in si raje poiskali novo tarčo, ki ne bo imela vonja po sivki oziroma citrusih.

► Poznavalci pravijo, da nadležne komarje učinkovito odganjata tudi jabolčni kis in česen. Obe substanci delujeta "od znotraj navzven", kar pomeni, da tisti, ki jedo česen ali zaužijejo jabolčni kis, komarjem bolj smrdijo. Dokazano je namreč, da na vonj znoja, ki je v osnovi brez specifičnega vonja, vpliva tudi to, kar pojemo oziroma spijemo. Če torej jeste česen ali pijete jabolčni kis, lahko vaš znoj smrdi bolj, kot bi smrdel sicer, če česna in jabolčnega kisa ne bi zaužili. Druga možnost, ki sicer marsikomu ni najbolj ljuba, je, da podobno kot izdelate naravni sprej iz eteričnih olj, naredite tudi raztopino iz jabolčnega kisa in česna ter se s tem poškropite ter odženete komarje.

► Ko ste na prostem, pa nosite dolge rokave in dolge hlače ter se izogibajte območjem, kjer se zadržuje več vlage – ob jezerih, potokih, vodnjakih ... Glede na to, da se ličinke komarjev razvijajo v stoječi vodi, je potrebno z vrta ali okolice stavb odstraniti tudirazlične materiale, ki so potencialna 'gojišča' žuželk. To so predvsem odpadne pnevmatike, plastične folije in vedra za zalivanje rastlin. Zlasti pozorni morate biti tudi na odprte odtočne kanale, v katerih se poleg komarjev razvijajo tudi druge vrste škodljivih organizmov. Pogosto se ličinke komarjev razvijajo tudi v podstavkih korit okrasnih rastlin, ki so napolnjena z vodo in so zato tudi primerno žarišče razvoja parazitov. Če imate na vrtu vodnjak ali bazen, morate redno vzdrževati čisto vodo, saj se le tako lahko izognete nočem brez spanja.

Sivka

(Foto: Thinkstock)

Rastline, ki odganjajo komarje

Obstaja tudi nekaj rastlin, ki jih lahko posadite na vrt ali v lonček, ki ga postavite na balkon oziroma okensko polico, ter na ta način preprečite nadležno brenčanje ter morebitne pike, ki lahko privedejo do resnejših bolezni.

Citronela (pelargonium ‘citrosum’)

Citronelo mnogi poznajo kot največkrat uporabljeno sestavino v industrijskih repelentih proti komarjem, malokdo pa pravzaprav ve, da gre za rastlino, in to trajnico, ki oddaja zelo intenziven vonj. Lahko jo posadite doma na vrt ali v posode za cvetje in jo postavite na teraso, zrasla pa bo nekje do 1,8 metra. Med rastlinami, ki bodo pregnale ’male nadloge’, je citronela poleg geranije vsekakor na prvem mestu.

Divja meta (mentha pulegium)

Divja meta proti komarjem deluje podobno kot citronela. Načeloma raste na travnikih, na bolj vlažni zemlji in je manj aromatična kot gojena meta, seveda pa jo lahko posadite na vrt ali v posode. Njen vonj bo komarje zmedel, prav tako bo odgnal mušice, a bo privlabil čebele ter metulje.

Navadna melisa (mellissa officinalis)

Meliso je dobro imeti doma že zaradi njenih številnih zdravilnih učinkov, saj pomirja, blaži želodčne težave in pomaga pri prehladnih obolenjih, za piko na i pa še uspešno odganja komarja. Je zelo odporna na različne klimatske razmere, a jo je bolje gojiti v posodi kot na vrtu, saj se hitro razraste.

Mačja meta (nepeta cataria)

Ime je dobila po tem, da njen vonj privlači mačke, na srečo pa odganja komarje. Obstaja namreč raziskava iz leta 2010, ki dokazuje, da je mačja meta kar 10-krat bolj učinkovita v boju proti komarjem od DEET-a, ki je prav tako sestavina v številnih kupljenih repelentih. Je zelo enostavna za gojenje, pazite le, kam jo boste posadili. Če namreč poleg nje posadite okrasno cvetje, vam ga lahko kakšen mačkon kaj hitro nehote uniči.

Žametnica (tagetes)

To je zelo priljubljena enoletnica s čudovitimi rumeno-oranžnimi cvetovi, ki pa jo mnogi raje posadijo na vrt kot na balkon, saj ima zelo specifičen vonj, ki nekatere ljudi zelo moti, na srečo pa je moteč tudi za komarje. A nikar v njeno bližino ne postavljate mize, na kateri v poletnih mesecih jeste, saj privlači ose.

Bazilika (ocimum basilicum)

Bazilika je eno izmed najbolj priljubljenih zelišč, saj se lahko uporablja pri pripravi različnih jedi in ima številne blagodejne učinke na naše zdravje. Ker se sušena bazilika po okusu in koristih nikakor ne more primerjati s svežo, je seveda najbolje, da jo vzgojimo doma in jo imamo vedno na voljo. Poleg tega, da jo lahko uporabljamo v kuhinji, pa bo učinkovito pregnala nadležne komarje. Ker je bazilik več vrst, lahko izberete vam najljubšo, na primer cimetovo ali limonino baziliko.

Ognjič (calendula officinalis)

Ognjič učinkovito pomaga pri kožnih obolenjih in številnih drugih tegobah, prav tako pa se lahko uporablja kot repelent proti komarjem. Lahko si ognjičev cvet vtrete v kožo, preden v poletnih večerih sedete na teraso.

Sivka (lavandula sp.)

Čudovita mediteranska rastlina je vsestransko uporabna, predvsem zaradi specifičnega vonja, ki pomirja, zato si jo le omislite. Poleg tega, da vam bo služila kot odlična dekoracija, bo njen vonj odganjal male leteče nadlogice.

Kaj pa kupljena sredstva?

Uporabljate lahko tudi  sredstva za zaščito pred komarji oziroma repelente, ki jih lahko v trgovinah in lekarnah dobite v obliki krem, razpršil, gelov ali stikov. Kakovostni repelenti pa vas ne bodo zaščitili zgolj pred komarji, temveč tudi pred ugrizi drugih žuželk, klopov in obadov. Vendar pa bodite pri uporabi repelentov previdni zaradi velike vsebnosti kemikalij, nekatera sintetična sredstva lahko razdražijo kožo, oči in sluznico. Dražeči pa so lahko tudi naravni repelenti, ki vsebujejo celo kopico eteričnih olj. Ti so lahko včasih še agresivnejši od sintetičnih repelentov, ki vsebujejo DEET ali ikaridin. Repelente zato nanašajte previdno in varno, tako kot piše v navodilih za uporabo. Čeprav sredstvo po določenem času preneha učinkovati, s količino nikar ne pretiravajte, še posebej pri otrocih. Nanašajte po priporočilih proizvajalca. Bodite pa pozorni na to, ali je repelent primeren za otroke ali ne, in od katerega leta starosti naprej se ga lahko uporablja. Za otroke zato kupite raje otroška sredstva za zaščito pred komarji, ki povzročajo manj stranskih učinkov. Seveda pa nikoli ne pustite otroka, da bi si sredstvo nanesel sam, temveč to  storite vi.

Repelent

(Foto: iStockphoto)

Dobro je vedeti ...

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pred časomi predstavila test različnih izdelkov, ki obljubljajo, da bodo odgnali omenjene insekte. Test je pokazal, da so v boju s komarji še vedno najbolj učinkovita klasična razpršila. Na testu, ki so ga opravile potrošniške organizacije, predstavlja pa ga ZPS, so preizkusili različne izdelke - od klasičnih razpršil do novejših izdelkov, kot so zapestnice, obeski za ključe, pa tudi aplikacije za pametni telefon. Vsak izdelek so preizkusile štiri osebe. Tem so najprej v laboratoriju umili roko z milom brez vonja in jo razkužili, nato pa jim na podlaket nanesli izdelek, ki naj bi odganjal komarje. Pol ure po nanosu je vsak prostovoljec za tri minute roko potisnil v posebno kletko, v kateri je bilo po 200 samic dveh vrst komarjev. Postopek so v naslednjih osmih urah ponavljali vsake pol ure oziroma do izteka delovanja izdelka, kot ga je navedel proizvajalec. Pri tem so se kot najbolj učinkovita izkazala razpršila. "Praviloma so se bolje odrezali izdelki, ki vsebujejo DEET, kot sta na primer IR3535 ali Icaridin, je pa učinkovitost odvisna tudi od koncentracije aktivne sestavine in drugih snovi v izdelku," navajajo na ZPS. Za manj učinkovite pa so se izkazali domnevno naravni izdelki, ki vsebujejo eterična olja, dodajajo. V sklopu testa so ocenili tudi morebitno zdravstveno tveganje pri daljši (tritedenski) uporabi izdelkov. "Strokovnjaki so izračunali, da pri zdravih uporabnikih ni večje nevarnosti, če so upoštevana varnostna opozorila, tveganje pa je največje v prvih minutah po nanosu," navajajo. Preverjali so tudi, če se pri udeležencih v prvih 24 urah po nanosu pojavila alergična reakcija, kot so na primer rdečica na koži, srbenje, vnete oči ali slabost. Pri tem pri nobenem izmed prostovoljcev niso opazili omenjenih neprijetnih stranskih učinkov. Med drugim na ZPS svetujejo, da po nanosu dobro prezračite prostor, da izdelek nanesete le na izpostavljene dele kože (lahko tudi na oblačila) ter da ga ne nanašate na kožo, ki je poškodovana ali opečena od sonca, v okolico sluznic, oči ali ust.