Kamin - 8

Ogenj v kaminu ali peči zakurite tako, da ustvarite majhen plamen, saj boste s tem znižali emisijo dima in plinov. (Foto: Profimedia)

Izberite manj škodljivo sredstvo proti zmrzovanju

Pol decilitra sredstva proti zmrzovanju (antifriza) na osnovi etilenglikola je tako nevarno, da lahko ubije psa. Veliko manj strupena snov je propilenglikol, ki pa sicer tudi ni okolju prijazna, saj je pridobljena iz fosilnih goriv. Glede na to, da obe vrsti med delovanjem 'posesajo' nevarne kovine, kot so denimo svinec, kadimij in krom, ga po tem, ko ga ne boste več potrebovali, odvrzite na predvideno mesto. Informacije glede pravilnega odlaganja tovrstnih odpadkov boste dobili pri avtomobilskem serviserju ali na bencinski črpalki.

Dnevna soba

Sončni žarki tudi v zimskem času zagotavljajo toploto v prostoru. (Foto: Profimedia)

Naravno proti ledu

Da bi preprečili nastanek ledu na hišnih in avtomobilskih oknih, jih z notranje strani podrgnite z gobico, natopljeno z vodo, v kateri ste raztopili sol. Nato steklo obrišite s čisto krpo. Čeprav ostanka tekočine ne boste videli, bo ta steklene površine zaščitil od nastanka ledu. Za dodatni učinek pa storite naslednje: pomešajte tri četrtine enote alkoholnega kisa s četrtino enote vode ter mešanico razpršite po zunanji strani oken. Površino nato temeljito pobrišite.

Znižajte temperaturo

Za varčno in kljub temu prijetno bivanje naj bo temperatura v vašem domu približno 20 stopinj. Raje si nadenite kakšno plast oblačila več, kot da bi se sred zime v notranjosti sprehajali v kratkih rokavih. Čez noč še malo znižajte temperaturo. Na ta način boste prihranili do 15 odstotkov stroškov za ogrevanje, z nastavljivim termostatom pa lahko privarčujete celo več. V kolikor se odpravljate na dopust oziroma vas nekaj dni ne bo doma, znižajte temperaturo doma na 15 stopinj Celzija. Ta temperatura bo stenam zagotovila toploto, pa tudi stroški ogrevanja ne bodo visoki. Ta način ogrevanja je dejansko cenejši, kot če stanovanja ali hiše v času odsotnosti ne bi ogrevali, nato pa jo na hitro segreli.

Pametno kurite

Ogenj v kaminu ali peči zakurite tako, da ustvarite majhen plamen, saj boste s tem znižali emisijo dima in plinov. Ogenj podžigajte z majhnimi kosi suhega lesa, ki je bil vsaj šest mesecev sušen na zraku. Kurjenje z lesom, ki je kemično obdelano, ni priporočljivo. Plamen naj bo močan, saj ogenj, ki se ugaša, proizvaja več dima in okolje bolj obremenjuje.

Zmanjšajte prosti tek

Ne dovolite, da bi imeli avto v prostem teku več kot 30 sekund. Poleg tega, da na ta način trošite gorivo, tudi povzročate obrabo cilindra, svečk in izpušnega sistema. Se sprašujete, kaj je najboljši način za ogrevanje avta? Zapeljite ga! Da bi zmanjšali emisije toplogrednih plinov in zmanjšanje stroškov goriva, razmislite o plinskem ali hibridnem pogonu.

Umivanje rok

Če želite skrajšati čas za pritok tople vode iz cevi v pipo, izolirajte cevi. Prihranki se bodo poznali tako pri porabi vode in denarja. (Foto: Profimedia)

Učinkovito odtaljevanje

Izogibajte se uporabi soli (natrijev klorid) za odstranjevanje in preprečevanja nastanka ledu na vašem dvorišču. Ne le, da lahko na ta način škodujete koreninam rastlin, lahko tudi uničite beton in travo, čeprav je pokrita s snegom. Veliko boljši način je pesek. On bo ustvaril trenje in s tem ne bo uničil rastlin. Poskusite s kalcijevim kloridom, ki je sicer lahko škodljiv za vegetacijo, ampak vsaj ne uničuje cianida, katerega vsebuje kamena sol.

Izolirajte cevi

Če želite skrajšati čas za pritok tople vode iz cevi v pipo, izolirajte cevi. Tako lahko povečate temperaturo vode in istočasno ne porabite več energije. Ni potrebno, da to storite v celi hiši. Dovolj je, da izolirate en meter cevi do pipe, katero najpogosteje uporabljate. Prihranki se bodo poznali tako pri porabi vode in denarja.

Dovolite soncu v prostor

Sončni žarki tudi v zimskem času zagotavljajo toploto v prostoru. Izkoristite to brezplačno ogrevanje tako, da okna čim manj senčite s pomočjo zaves in rolet. V večernih urah zastrite okna z debelimi zavesami, ki bodo pomagale pri zadrževanju toplote v notranjosti. Prepričajte se tudi, da okna dobro tesnijo.

Zapolnite vrzeli na podstrešju

Za prihranke pri ogrevanju boste naredili veliko, če boste zapolnili vrzeli v stenah in na podstrešju. Morda se zdi, da slednje ni pomemben prostor v vaši hiši, toda hladen zrak se spušča od zgoraj. Z izolacijskim trakom zapolnite tudi vrzeli v vratih, da ne bi prepuščala toplote.

Strganje ledu z avta

Na naraven način preprečite nastanek ledu na steklih. (Foto: Profimedia)