Jabolčni kis

(Foto: Thinkstock)

Jabolčni kis, katerega blagodejne vplive na naš organizem so poznali že dolgo tega, je v zadnjih letih, ko se je zavedanje o pomeni zdravega načina življenja in vplivu domačega sadja in zelenjave na naše zdravje močno okrepilo, postal nepogrešljiv v skoraj vsakem gospodinjstvu. Lahko ga kupite tako rekoč v vsaki trgovini ali pa ga naredite kar sami.

Vsekakor je najbolje, da kis pripravite iz neškropljenih jabolk. Njihova lupina namreč ne vsebuje pesticidov  in drugih škodljivih kemičnih sestavin. Z jabolk najprej odrežete gnilobo, nato jih narežete na krhlje in jih shranite v večjo posodo. Narezana jabolka lahko sicer prelijete z vodo, čeprav jih mnogi v tej fazi še ne. Dobro je posodo prekriti z večjo krpo ali časopisnim papirjem. Počasi prihaja do fermentacije, torej do vretja, pri čemer nastaja kis. Če se vam v kisu nabere plast sluzi, to ni nič narobe.

Jabolčni kis

(Foto: Thinkstock)

To je “mati kisa” (the mother of vinegar), ki jo sestavljajo celuloza in ocetno-kislinske bakterije, ki so odgovorne za nastanek ocetne kisline. Ne izgledajo ravno prijetno, vendar niso nevarne. V primeru, da na začetku jabolka niste prelili z vodo, to storite po osmih dneh, voda naj bo mlačna. Počakajte še tri dni, pri čemer posodo z jabolki hranite na toplem (na okoli 25 stopinj Celzija). Tako bo nastal jabolčni kis. Spomladi kis precedite skozi gosto gazo, shranite v steklenice ali navadne plastenke.

Lahko jabolčni kis naredite tudi po receptu naše bralke, in sicer tako, da neškropljena jabolka narežete in pustite, da nekoliko porjavijo. Nato iz jabolk iztisnete jabolčni mošt in ga prelijete v namensko posodo (z vrelno keho) ali v večjo steklenico. V primeru če vrelne vehe nimate, lahko poskusite tako, da na vrat steklenice nataknete balon. Iz mošta bo začel uhajati ogljikov dioksid, balon pa se bo pričel napihovati. Tako mošt hranite pri temperaturi 22 stopinj Celzija in čez kakšnih 6 tednov, ko se sladkor spremeni v alkohol, nastane jabolčno vino. Fermentacija je končana, ko se balon preneha napihovati. Takrat jabolčno vino prelijete v večji vrč in dodate malce dobrega jabolčnega kisa ali kisovo matico ter prekrijete s krpo. Hranite pri temperaturi od 25 do 30 stopinj Celzija. Nekaj tednov kasneje nastane mlad jabolčni kis, ki ga ločite od usedline in prelijete v steklenice. Kis bo ’dozorel’ oziroma dobil poln okus po nekaj mesecih, uporaben pa je več let.

Jabolčni kis ima mil, rahlo sladek jabolčni okus in vonj. Uporabljamo ga za začinjanje nežne glavnate solate, mariniranje perutnine in rib, v prelivih za sadne solate in za vlaganje. Zaradi številnih zdravilnih učinkov se že več tisoč let uporablja tudi v zdravstvene namene. Med drugim pomirja boleče grlo ter suho in srbečo kožo, pomaga pri zdravljenju sinusnih in pljučnih vnetij ter omili čebelji in meduzji pik. Ker topi maščobe v telesu in zavira željo po sladkarijah, mastni in čezmerno slani hrani, je tudi odlično sredstvo za pomoč pri hujšanju. Več o blagodejnih učinkih jabolčnega kisa preberite TUKAJ!