Mravlje

(Foto: Profimedia)

Kot vemo, so mravlje nore na hrano, zato jih največkrat sami nehote povabimo v dom, kadar recimo raztresemo sladkor in ne očistimo dobro tal in preostalih površin. Pridejo skozi pritlična okna ali se po zračnikih sprehodijo od sosedov. Seveda nam ne preostane drugega, kot da se jih čim prej znebimo.

1. Temeljito čiščenje

Če smo redoljubni in imamo vedno čisto stanovanje, imamo manj možnosti, da nas obiščejo mravlje, pa vendarle se zgodi, da kaj polijemo in raztresemo ter ne očistimo temeljito. Takrat pridejo in nam povzročijo ’sive lase’. Brez panike, za začetek se lotimo – čiščenja. Ni nujno, da izropamo trgovino s čistili, pomagalo bo že običajno čistilno sredstvo in voda, nikakor pa ne smemo pozabiti niti na najmanjše kotičke, kamor se lahko male nadloge skrijejo.

mravlje

(Foto: Reuters)

2. Beli kis

Kis je najbolj poznano naravno sredstvo za čiščenje, ki nam bo prišlo prav pri preganjanju mravelj. V plastenki z razpršilcem zmešamo vodo in alkoholni kis ter poškropimo na mestih, kjer smo zasledili mravlje. Prav tako vse delovne površine prebrišemo s krpo, pomočeno v prej omenjeno mešanico, ter pustimo, da izhlapi. Kis je popolnoma neškodljiv, a mravlje ne prenesejo njegovega vonja, zato jo bodo kmalu ’ucvrle’ stran. Namesto kisa lahko uporabimo tudi limonin sok.

3. Cimet

Cimet se je že velikokrat izkazal za izredno učinkovito sredstvo za preganjanje mravelj. ’Potke’, po katerih se gibljejo mravlje, ter kotičke, kjer se zadržujejo, posipamo s cimetom v prahu in po nekaj urah bi kolone mravljic že morale zapustiti naš dom. Namesto cimeta lahko uporabimo pecilni prašek.

4. Kuhinjska sol

Nekaj žlic kuhinjske soli zmešamo z vrelo vodo, in ko se mešanica ohladi, jo prelijemo v plastenko z razpršilcem ter poškropimo vse površine, kjer so mravlje, predvsem pri vhodnih vratih in oknih.

5. Otroški puder

Otroški puder je snov, ki mravljam ne diši. Zato razne kotičke oziroma vsaj tiste, za katere menimo, da so najverjetnejša ’vhodna vrata’ za mravljice, posujemo z malo otroškega pudra. Lahko pa zdrobimo tudi kredo in jo uporabimo namesto pudra.