Pranje perila

Še vedno se pogosto dogaja, da se oblačila med pranjem obarvajo, zbledijo ali se tkanine poškodujejo. (Foto: Profimedia)

Življenjska doba oblačil je odvisna od številnih dejavnikov. V prvi vrsti seveda od kakovosti materialov in izdelave, nikakor pa ne smemo zanemariti niti pravilnega vzdrževanja. Oblačila so namreč lahko še tako kakovostna in draga, a če zanje ne bomo lepo oziroma pravilno skrbeli, bodo kmalu izgubila prvotni videz in tudi obliko. Slišati je preprosto, kajne?! Pa je res? Zdi se, da je ob poplavi najrazličnejših pralnih sredstev, ki obljubljajo brezhibno čisto, mehko in dišeče perilo, ob številnih pripomočkih, ki preprečujejo obarvanje tkanine in jo varujejo ter ob tehnološko dovršenih pralnih in sušilnih strojih ter likalnikih skrb za perilo mačji kašelj. V resnici tudi je, a le, če omenjene stroje, pripomočke ter pralna sredstva kupujemo premišljeno ter jih tudi pravilno uporabljamo.

Miele 3

Pralni stroji MIELE se med drugim ponašajo s programi Bombaž, Jeans, Svila, Občutljivo perilo in drugimi. (Foto: arhiv proizvajalca)

Da vam kupi umazanega perila ne bodo več povzročali glavobolov in da bodo vaša oblačila še dolgo lepa, mehka in dišeča, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, na kaj paziti pri pranju posameznih tkanin, kako si pranje kot tako kolikor je mogoče olajšati ter konec koncev na kaj paziti pri nakupu pralnega stroja.

Kako vzdrževati posamezne tkanine?

Bombažna oblačila

Bombaž z razlogom sodi med najbolj priljubljene naravne materiale; ima namreč izjemne predilne lastnosti, je trpežen in tudi prijeten. Bombažne tkanine pa po drugi strani niso kaj dosti elastične, poleg tega pa se tudi hitro zmečkajo in slabo zadržujejo toploto. Kar se pranja tiče, morate vedeti, da se belo bombažno perilo lahko pere pri temperaturi do 95 °C, medtem ko za obarvano bombažno perilo velja, da ga naj ne bi prali pri temperaturi, ki je višja kot 60 °C, uporabiti pa je treba sredstvo za pisano perilo. Bombažna oblačila lahko sušite tudi v sušilnem stroju, likate pa jih z vročim likalnikom in s paro.

Oblačila iz jeansa

Jeans je vedno v modi in zagotovo imate v omari kaj nekaj kavbojk in drugih kosov iz tega ’večnega’ in trpežnega materiala. A kljub temu, da gre za močno tkanino, je pametno upoštevati nekaj osnovnih napotkov kar se vzdrževanja tiče. Oblačila iz jeansa perite pri temperaturi do 60 °C, tiste kose iz raztegljivega jeansa pa pri največ 30 °C s pralnim sredstvom za občutljivo perilo brez belila. Pred pranjem jih je pametno obrniti, s čimer boste preprečili pojav belih prog. Jeans lahko ožemate le pri nizkem številu vrtljajev centrifuge. Za nova oblačila iz jeansa velja, da jih je prvič najbolje oprati ločeno od drugih tkanin, saj se slednje v nasprotnem primeru lahko obarvajo. Sušite jih lahko tudi v sušilnem stroju in kaj je najbolje – likanje ni potrebno.

Lanena oblačila

Tudi lan sodi med bolj priljubljene naravne materiale, njegove prednosti pa so zelo visoka trdnost, trpežnost in manjša dovzetnost za umazanijo in neprijetne vonjave. Pri temperaturi do največ 60 °C lahko perete belo in beljeno laneno perilo, barvno pa pri temperaturi do 40 °C, in sicer s sredstvom za občutljivo perilo brez barvil. Ker se lan zelo hitro zmečka, ga ni treba ožemati oziroma naj bo ožemanje zelo rahlo. Najbolje je lanena oblačila sušiti na zraku, pred tem pa jih vendarle lahko delno posušite v sušilnem stroju s prav posebnim programom. Likajte jih pri visoki temperaturi s paro. Da bo šlo likanje bolj gladko, lahko pred zadnjim izpiranjem dodate sredstvo za škrobljenje.

Oblačila iz svile

Zaradi izjemne prefinjenosti, nežnosti in čudovitega videza je svila zelo cenjena, je pa res, da pri vzdrževanju potrebuje veliko pozornosti in posebno nego. Pri tem je pomembno, da je boben pralnega stroja nežen do perila ter da ima sam stroj poseben program za pranje tovrstnih oblačil. Nekateri modeli sušilnih strojev imajo tudi programe za posebno sušenje, ki svilena oblačila razrahlja s toplim tokom zraka in tako zmanjša mečkanje. Previdnost je potrebna tudi pri likanju, in sicer je treba svilo likati še nekoliko vlažno pri nastavitvi s simbolom največ dveh pik ali s paro.

Oprano perilo

S pravilnim pristopom boste ohranili čvrstost, mehkobo in barvo tkanin. (Foto: Profimedia)

Perilo iz frotirja

Tudi frotirastega perila imate verjetno doma cel kup, predvsem brisač. Te lahko zaradi nepravilnega vzdrževanja hitro postanejo grobe in neprijetne na otip, namesto da bi bile mehke in dišeče. Obarvane frotiraste brisače načeloma lahko kuhate, medtem ko kopalne plašče perite pri temperaturi do 60 °C. Novo perilo iz frotirja operite takrat, ko je pralni stroj kar najbolj poln. V kolikor ga boste sušili na vrvi, lahko hitro postne trdo, zato je najbolje, da ga posušite v sušilnem stroju. Mehčalca med pranjem raje ne dozirajte preveč, saj se lahko s tem zmanjša vpojnost. Pri pranju v strojih s satastim bobnom sploh ni potrebe po uporabi mehčalca, pa bo perilo kljub temu puhasto.

Oblačila iz sintetičnih materialov

Sintetični materiali so izjemno hvaležni, saj se ne krčijo, se hitro sušijo, dobro ohranjajo obliko in se skoraj ne mečkajo. Je pa dobro vedeti, da je oblačila iz sintetičnih materialov treba prati pri temperaturi do največ 60 °C. Na srečo imajo nekateri pralni stroji za takšna oblačila poseben program, ravno tako sušilni. Nekaj previdnosti je potrebne pri likanju, saj se lahko najlonska vlakna pri visoki temperaturi skrčijo. Najbolje je, da likalnik nastavite na najnižjo stopnjo.

Zgoraj naštete tkanine so med najpogosteje uporabljenimi, seveda pa obstaja še malo morje drugih, na primer alpaka, puh, kašmir, usnje … Vsaka ima svoje posebnosti in zato zahteva tudi posebno vzdrževanje. Na srečo je dandanes tehnologija že zelo napredovala in so pralni stroji opremljeni s serijo različnih programov za pranje oblačil iz različnih tkanin. Med najbolj tehnološko dovršene, energijsko učinkovite in uporabnikom prijazne sodijo pralni stroji MIELE, ki se med drugim ponašajo s programi Bombaž, Jeans, Svila, Občutljivo perilo in drugimi, s pomočjo katerih vam pranje perila nikoli več ne bo povzročalo sivih las. Skrb, da bi se tkanine poškodovale ali barve zbledele, je popolnoma odveč.

Na kaj paziti pri nakupu pralnega stroja?

In ko že govorimo o pralnih strojih, ti imajo pri vzdrževanju oblačil izjemno pomembno vlogo, pa ne le zaradi tkaninam prilagojenih programov. Nekakovostni pralni stroji namreč lahko kljub upoštevanju zgornjih nasvetov poškodujejo tkanine, hkrati pa porabijo tudi veliko energije. Ko se torej odločate za nakup pralnega stroja, dobro premislite, kateri bi bil za vaše potrebe, prostor in možnosti najbolj primeren. Nikar ne nasedajte smešno nizkim cenam, saj se je že večkrat izkazalo, da za najcenejše stvari na koncu odštejemo največ denarja.

Miele 1

Pranje še nikoli ni bilo tako preprosto. (Foto: arhiv proizvajalca)

Zaupajte kakovostnim proizvajalcem, ki slovijo po dolgoletni tradiciji, tehnološkemu napredku in prilagodljivosti uporabnikom. Med najbolj zaupanje vredne na tem področju sodi podjetje MIELE, katerega temelj so stalni razvoj in nenehne izboljšave. Zaradi uspešne strategije se lahko v podjetju pohvalijo s celo vrsto nagrad in priznanj. Tako kot vsi njihovi gospodinjski aparati in oprema tudi pralni stroji Miele izpolnjujejo najvišje zahteve po kakovosti. Imajo pestro paleto prednosti v primerjavi s konkurenco.

Na tem mestu naj izpostavimo satasti boben, ki poskrbi za žametno mehkobo perila, saj to med pranjem nežno drsi po tankem, vodnem filmu, pa program QuickPowerWash, ki zagotavlja visoko učinkovitost pranja v presenetljivo kratkem času, več kot dobrodošla je tudi rešitev za pranje posameznih kosov perila SingleWash. Posebne potrebe pri negi vašega perila lahko udobno rešite z Mielejevimi kapsulami s posamičnimi odmerki, ki jih preprosto vstavite v prekat za mehčalec. Avtomatsko doziranje s sistemom TwinDos ni le praktično, zagotavlja tudi popolno čistočo: s sredstvi UltraPhase 1 in 2 stroj omogoča najboljši sistem tekočih pralnih sredstev. TwinDos dozira sredstvi v optimalnem trenutku procesa pranja in tako doseže najboljšo učinkovitost pranja. Poleg tega dozira tako natančno, da v primerjavi z ročnim odmerjanjem prihranite do 30 % pralnih sredstev. Poleg naštetega Mielerjevi inženirji vlagajo v energijo, da boste vi lahko z njo varčevali. Vsi pralni stroji serije W1 namreč brez težav dosegajo najvišji razred energijske učinkovitosti A+++. Najbolj varčni modeli porabijo celo 50 odstotkov manj električne energije od mejne vrednosti (46) za razred energijske učinkovitosti A+++. Pralni stroji so uporabnikom prilagojeni tudi glede dimenzij, postavitve in načina polnjenja, hkrati pa so značilnosti opreme odvisne od posameznega modela, tako da vsak lahko najde točno takšnega, kakršnega potrebuje.

Če povzamemo, je skrb za perilo povsem enostavna, če le upoštevate osnovne nasvete pri vzdrževanju posameznih tkanin ter si omislite pralni stroj in po možnosti tudi sušilnega, ki vam bosta dolga leta dobro služila. Seveda pa je pri tem smiselna tudi uporaba kakovostnih pralnih sredstev, ki so ravno tako namenjena posameznim skupinam perila (občutljivo perilo, belo perilo, pisano perilo, črno perilo …). Ko enkrat ugotovite, kako preprosto je, bo pranje oblačil postalo vaše najljubše gospodinjsko opravilo.

Sponzorirana vsebina