Aluminijasta folija

(Foto: Profimedia)

Aluminijasto folijo prav gotovo lahko najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Le katera gospodinja vanjo ne zavija živil in je ne uporablja za pečenje, kuhanje in še marsikaj? Vendar morate biti pri uporabi tega praktično nepogrešljivega pripomočka zelo previdni. Kdaj in zakaj?

Vanjo ne shranjujte kislih živil

Sadja in jedi, ki vsebujejo kis, paradižnik ali paradižnikovo omako, nikar ne shranjujte v aluminijasti foliji. Po nekaj dneh v foliji namreč kislina, na primer v lazanji, reagira z aluminijem in razžre folijo. Majhne količine aluminija lahko prodrejo v hrano, povzroči nastanek luknjic v foliji in kovinski okus lazanje. Na kisli hrani, ki je shranjena v aluminijasti foliji, pa se lahko zaradi reakcije med kislino in folijo oblikujejo tudi bele pike, aluminijeve soli. Te pike sicer niso škodljive, a zagotovo niso privlačne. Neka italijanska raziskava je pokazala tudi, da med shranjevanjem v foliji v hrano pronica od 2 do 6 miligramov aluminija. Prav zato so za shranjevanje kislih jedi primernejše plastične posode.

Ne uporabljajte je na dnu pečice

Namestitev aluminijaste folije na dnu pečice, da bi s tem ubranili pečico pred madeži in sebi prihranili nekaj dela, prav gotovo ni pametna zamisel. Hrana se bo namreč zaradi tega spekla neenakomerno, sčasoma pa se lahko zaradi tega tudi pokvari pečica. Zato je veliko bolje, če pečico uporabljate brez folije, nesnago in madeže pa po pečenju obrišete. Počakajte le toliko, da se bo pečica pred tem ohladila, hrana pa še ne bo otrdela in se spojila s pečico.

Ne uporabljajte je v mikrovalovni pečici

Elektromagnetno valovanje prodre skozi steklo, papir in keramiko. Ti materiali se zato ne bodo pregreli med procesom kuhanja. Vroči so le zato, ker jih segreje hrana, ki se greje v njih v mikrovalovni pečici. Vendar pa aluminij odbija elektromagnetno valovanje, zaradi česar se hrana skuha neenakomerno, lahko pa se folija celo vname, zaiskri in poškoduje mikrovalovno pečico.

Do zdaj sicer še nobena raziskava ni pokazala, da bi aluminij dejansko škodil našemu zdravju, vendar pa nekateri trdijo, da lahko povzroči kronične dolgoročne zdravstvene težave. Seveda pri tem ne mislimo zgolj na aluminij iz folije, temveč tudi tistega, ki je v okolju, osebnih negovalnih izdelkih … Nekateri strokovnjaki so prav tako odkrili potencialne povezave med določenimi oblikami raka in izpostavljenostjo aluminiju, aluminij pa nekateri povezujejo tudi z Alzheimerjevo boleznijo in neplodnostjo. Čeprav nič ni trdno dokazano, se vseeno držite osnovnih pravil hranjenja živil v aluminijasti foliji, kuhanja in pečenja.