Feng shui

(Foto: iStockphoto)

Zakaj ne bi svojega doma očistili po načelih feng šuja? V jesenskih mesecih je poudarek na sproščenem in mirnem vzdušju, brez stresa. Če želite takšno vzdušje doseči, morate prostore nahraniti z energijo, ki vam bo pomagala čim bolj kakovostno preživeti mesece, ko se večinoma zadržujemo v zaprtih prostorih. Jesen ponazarja zahodno stran neba in zato naj bo "zahodni" del stanovanja čim bolj urejen. Poudarite ga z elementom kovine, ki jo ponazarjajo vsi kovinski predmeti, belo barvo in okroglo obliko. Če bo zahodni del prostora ostal zanemarjen ali nepospravljen, se bo primanjkljaj energije kazal pri težavah z otroki, nasledniki, tudi s kreativnostjo.

Čiščenje

(Foto: iStockphoto)

Kako začeti?

Prostore vedno začnite čistiti pri vhodu, nadaljujte v kleti (ta predstavlja vašo preteklost), nato pospravite pritličje in nazadnje še nadstropje in podstrešje (ta predstavlja vašo prihodnost). Ob koncu vsake sezone ostanejo predmeti, ki jih ne boste več potrebovali, zato jih prodajte, podarite ali zavrzite. Lahko pa stare predmete nadomestite z novimi, ki vam bodo prinašali svežo energijo. Vsi poznate občutek, ko si nadenete nov pulover, prvič zaspite v novi posteljnini ali si privoščite nov avto.

Jeseni je včasih potrebna tudi reorganizacija prostorov, ki bodo v tem letnem času veliko bolj ’obljudeni’ kot poleti – v prostorih se boste pač več družili kot poleti. Nikar pa ne pozabite na okolico, predvsem na stran tigra, ki je vaša desna stran hiše. Ta naj bo jeseni prva na listi za preurejanje!

Kaj pa oblačila?

Starih, uporabljenih in umazanih oblačil se je dobro čim prej znebiti. Četudi ste jih samo enkrat oblekli ali morda nikoli, naj umazana oblačila romajo v pralni stroj ali čistilnico. Nikoli pa ne shranjujte starih uporabljenih oblačil. Obdržite le oblačila, ki vam pristojijo. Svežih oblačil ne mešajte z uporabljenimi.

Zelo pomembno je pravilno zračenje

Poleti prostore po navadi zračite v zgodnjih jutranjih urah, ko je energija še sveža in umirjena. Jeseni, ko se v kotlinah že nabira megla, pa raje počakajte na čas, ko posije sonce ali zapiha veter, ki tako dobro prečisti ozračje. Zračiti večkrat po nekaj minut je bolje, kot imeti cel dan odprto okno in vohati smog. Sicer pa si zapomnite, da tako kot se po tuširanju počutite sveže in polni energije, se boste počutili sveže tudi v prostoru, ki ste ga očistili navlake. In samo takšen prostor vam omogoča sproščeno in umirjeno vzdušje, ki vodi do boljšega počutja in kreativnosti.