Pralni stroj med pranjem

(Foto: iStockphoto)

Pranje perila je nujno zlo in čeprav gre za relativno rutinsko gospodinjsko opravilo, nam včasih povzroča sive lase. Zagotovo se vam je že zgodilo, da se vam je perilo obarvalo, ker niste bili previdni in ga pazljivo razporedili po barvah ali pa vam je zmanjkalo ’lovilcev barv’ v obliki robčkov, ki – roko na srce – niso ravno poceni. Brez skrbi, da do tovrstnih nevšečnosti ne bo več prihajalo, vam ponujamo recept za doma narejen robček, ki bo veliko cenejšo, a bo prav tako uspešno opravljal svoje delo.

Za začetek potrebujemo večji kos bele tkanine (stare brisače, bombažne krpe …), vodo ter pralno sodo. Za tiste, ki slednje ne poznate, naj poudarimo, da to ni soda bikarbona (natrijev bikarbonat), ki jo sicer prav tako uporabljamo za čiščenje številnih površin in beljenje perila. Pralna soda (natrijev karbonat) za razliko od sode bikarbone ni jedilna, je pa odličen ekološki mehčalec trde in ravno tako učinkovit za beljenje perila ter odstranjevanje madežev iz tkanin, ima pa večjo čistilno moč kot jedilna soda.

Belo tkanino razrežemo na kvardatke velikosti okoli 9X9 centimetrov. V skodelico nalijemo 2 dcl tople vode, vanjo stresemo veliko žlico pralne sode in v mešanico potopimo krpice, dokler ne vpijejo vode. Ko se posušijo, so na voljo za uporabo.

Preverite, kaj storiti, če se vam belo perilo kljub vsemu obarva!