Jabolčni kis

(Foto: iStock)

ZA ZDRAVJE

Jabolčni kis je odličen naravni vir antioksidantov. Vsebuje veliko mineralov, kot so kalij, fosfor, kalcij, natrij, magnezij, vsebuje vitamin C, betakaroten, vitamine skupine B in folno kislino, pektin ter še druge snovi.

Razredčen z vodo (1-2 žlički v 2 dl mlačne vode) je koristen za spodbuditev prebave in preprečevanje tvorjenja bakterij, ki sprožajo gnitje v črevesju. To tekočino lahko popijete po obroku, da spodbudite prebavo, še bolje pa je, če popijete zjutraj na tešče, kakšnih 15 do 20 minut pred zajtrkom in tako poskrbite za razstrupljanje telesa in krepitev imunskega sistema.

Tudi v primeru vnetja mehurja bo jabolčni is deloval blagodejno. 2-3-krat dnevno popijte kozarec vode, v katerega ste dodali 2 žlici jabolčnega kisa. Kis zavira oziroma preprečuje množenje bakterij in s tem zaustavlja širjenje vnetja.

► PREBERITE: Več o zdravilnih učinkih jabolčnega kisa in kako ga pripravite sami 

NEGA

Če vam je zmanjkalo šampona za lase ali si pač le želite neobteženih voljnih las, potem zmešajte 1 malo žličko kisa v 2 dl vode in umijte lase. Kis bo nežno odstranil maščobo z las, jim dal nekaj volumna in povrnil lesk.

Uporabite ga lahko za nego ustne votline. V 0,5 dl vode dodajte 2 žlici kisa in grgrajte namesto običajne ustne vodice.

Če imate težave z mozoljavostjo, si prav tako lahko pomagate z jabolčnim kisom. Zmešajte ga z vodo v razmerju 2 enoti vode, 1 enota kis, nato pa namočite kosem vate in nežno očistite kožo.

GOSPODINJSTVO

V gospodinjstvu sicer večkrat uporabljamo alkoholni kis, povsem uporaben pa je tudi jabolčni, če vas le ne moti vonj. Posebej učinkovit je jabolčni kis za čiščenje številnih površin, če mu dodamo še nekaj sode bikarbone, ki je že tako znana po svoji vsestranskosti.

Pranje

Namesto pralnega praška in mehčalca za brisače uporabite sodo bikarbono, ki bo brisače temeljito očistila, kis pa jim bo dal mehkobo in svežino.

► PREBERITE: Odstranite rumene madeže z belih oblačil!

Čiščenje posode

Če se vam med kuhanjem kaj zažgalo na dnu posode, lahko v posodo preprosto nalijete malo vode in kisa ter vse skupaj zavrite. Odstavite, dodajte 1-2 žlici sode bikarbone. Vse skupaj se bo nekoliko spenilo. Ko bodo mehurčki izginili, pomeni, da zadeva ne deluje več. Tedaj preprosto odstranite madeže z gobico.

► PREBERITE: 11 načinov uporabe sode bikarbone

Odtoki in stranišče

Tako kot za čiščenje zažgane hrane s ponev in posode, je soda bikarbona v kombinaciji z vročo vodo in jabolčnim kisom učinkovito sredstvo za čiščenje odtočnih cevi. Kako se zadeve lotiti? Najprej spustite v odtok nekaj vroče vode, potem nasujte okoli 100 g ode bikarbone, čez pa zlijte še 2,5 dl vroče vode, ki ji dodate 2,5 dl jabolčnega kisa. Vse skupaj se bo penilo. Ko se preneha peniti, preprosto spustite močan curek čim bolj vroče vode.

Tudi straniščno školjko lahko očistite na tak način. Nasujte v notranjost školjke okoli 100 gramov sode bikarbone, prelijte z jabolčnim kisom in pustite delovati, Pustite delovati in po 10-15 minutah zdrgnite školjko s straniščno ščetko.

Zunanjosti se lotite tako, da iz sodi bikarboni primešate malo vode, toliko da dobite nekakšno pasto. Z njo premažite površine, nato pa preko popršite jabolčni kis oziroma očistite s krpico, ki ste jo namočili v jabolčni kis.

Fuge

Jabolčni kis in soda bikarbona sta sicer učinkovita tudi za čiščenje fug. Najprej nasujte sodo bikarbono, preko nanesite jabolčni kis, pustite, da reagira in nato zdrgnite z že odrabljeno zobno ščetko.

Jabolčni kis

(Foto: iStock)