Konoplja oziroma Cannabis Sativa L. je vsestransko uporabna rastlina. Industrijska in medicinska konoplja se razlikujeta po vsebnosti tetrahidrokanabinola (THC). Prvo lahko vključimo v naš jedilnik, jo uporabimo pri gradnji, ogrevanju, v kozmetiki in še kje, druga je znana po svojih zdravilnih učinkih in seveda kot najbolj uporabljena droga na svetu.

Marihuana

Cannabis Sativa L. (Foto: iStock)

Rastline konoplje zrastejo zelo hitro, v od treh do štirih mesecih dosežejo tudi do 6 metrov v višino. So tudi zelo odporne, zato jih ni treba škropiti s herbicidi ali pesticidi, konopljina vlakna pa veljajo za najbolj trpežna rastlinska vlakna. Pri nas jo lahko gojimo samo za prehrambene in industrijske namene, za gojenje pa moramo pridobiti dovoljenje ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Prehrana

Konopljina semena so pomemben vir beljakovin v prehrani vegetarijancev in veganov, iz njih pridobivajo tudi vse bolj priljubljene konopljine proteinske praške, po katerih radi posegajo športniki.

Vsebujejo pravo razmerje maščobnih kislin omega-3 in omega-6, antioksidante, vitamine E, C, A in B, kalcij, magnezij, fosfor, kalij, železo, cink in folno kislino.

S celimi semeni zaužijete vlaknine, ki izboljšujejo prebavo. Lahko jih dodate jogurtu, kosmičem, smutiju, solatam … Namesto drobtin jih lahko uporabite pri paniranju in si jih spečete namesto kokic. Iz konopljinih semen lahko naredite mleko ali jih zmeljete v moko.

Morda ste že slišali za konopljin sir, maslo in pivo, zagotovo pa za konopljino olje. To je bogato z vitaminom E in nenasičenimi maščobnimi kislinami, najbolje pa ga je uporabiti toplotno neobdelanega, denimo za solatne prelive. Lahko ga polijete po testeninah ali že pečeni zelenjavi, ima pa specifičen vonj in okus.

Semena hranite v zaprti posodi, v suhem in hladnem prostoru. Kupujte jih v vrečkah brez prozornih okenc, saj so občutljiva na svetlobo. Uživajte jih zmerno, še posebej bodite previdni, če jemljete antikoagulante, saj preprečujejo strjevanje krvi.

Konoplja semena

Semena konoplje (Foto: Profimedia)

Hrana in stelja za živali

Cela semena so odlična hrana za kokoši in druge ptice, pogače, ki ostanejo pri stiskanju semen, pa za govedo in drobnico. Iz konopljine sredice proizvajajo tudi visoko kakovostno živalsko steljo.  

Učinki na zdravje

Konopljo so v medicinske namene uporabljali že davno pred našim štetjem. Kanabidiol oziroma CBD naj bi pomagal pri nevroloških obolenjih, med katere spadajo Alzheimerjeva bolezen, shizofrenija, nespečnost, epilepsija, demenca, glavoboli … Blažil naj bi posledice stresa ter simptome multiple skleroze, revmatičnega artritisa, menopavze pa predmenstrualne simptome. Vzpostavljal naj bi hormonsko ravnovesje, krepil imunski sistem, pomagal zniževati holesterol in preprečevati raka dojke, pljučnega raka in raka na možganih. Lahko je zdravilo proti depresiji, kronični utrujenosti, deluje protibolečinsko, spodbuja apetit, deluje proti krčem in kot mišični relaksant. Omega 3 maščobne kisline pomagajo preprečevati bolezni srca in ožilja ter skupaj z gama linolsko kislino (GLA) delujejo protivnetno. Blažijo torej simptome sladkorne bolezni tipa 2, artritisa, pa tudi kožnih obolenj, kot so atopični dermatitis, akne in psoriaza. A bi bilo treba na tem področju opraviti še več kliničnih študij.

Od leta 2014 lahko v Sloveniji uporabljamo učinkovine iz konoplje v medicinske namene, kar pa lahko predpiše samo zdravnik, a samo za zdravljenje tistih bolezni, pri katerih so ta zdravila dokazano učinkovita. Z njo denimo lajšajo stranske učinke onkološkega zdravljenja, nevropatske bolečine in pomagajo bolnikom z epilepsijo.

S konopljo

Konoplja ima številne pozitivne učinke na zdravje.

Kozmetika

Konopljo najdete tudi v izdelkih za nego telesa, od krem, šamponov in mil do balzamov za ustnice. Konopljino olje vlaži kožo, jo pomirja in ohranja mladostno, uporabite ga lahko tudi za odstranjevanje ličil.

Tekstil

V konopljo se lahko tudi oblečemo. Oblačila iz konoplje so bolj trpežna, kar pomeni, da jih lahko nosimo dlje časa, poleg tega z dolgotrajnejšo uporabo postajajo vedno bolj mehka. Odporna so proti UV-sevanju, prijetna so za kožo, dihajo in so primerna za vse, ki so občutljivi na sredstva za beljenje in barvanje. Vzdrževanje ni zahtevno. Konopljo sicer uporabljajo tudi za izdelavo preprog, prtov, šotorov, jader, vreč, posteljnine …

Gradbeni materiali

Gradbeni materiali iz konoplje so bolj zdravi, prijazni naravi in so odličen izolator, zato lahko z njimi zmanjšamo stroške ogrevanja. Konstrukcije so cenejše, trajnejše od betonskih, obenem pa trdne. Iz konoplje, cementa in apna lahko pridobimo malto, ki je podobne kakovosti kot navaden beton. Pri obdelavi stebel konoplje nastajajo odpadki, ki jih lahko uporabimo kot polnila za ležišča.

Konoplja izolacija

Konoplja je odlična za izolacijo. (Foto: Profimedia)

Energetika

Iz olesenelih stebel konoplje s postopkom pirolize pridobivajo biogorivo, ki je učinkovitejše in okolju bolj prijazno. Za razliko od fosilnih goriv gre za obnovljiv energetski vir. Konopljina biomasa ima podobne gorilne lastnosti kot lesni briketi, ima prijeten vonj, pepel pa lahko uporabimo kot gnojilo.

Papirna industrija in proizvodnja embalaže

Zaradi visoke vsebnosti celuloze je konopljo mogoče predelati v plastiko, še lažje pa v papir in lepenko. Pridelava konopljinega papirja je okolju bolj prijazna in učinkovitejša od kemične predelave lesne celuloze, ki je med največjimi onesnaževalci zraka in vode.

Zanimivosti

Konopljino olje je lahko podlaga za izdelavo barv, lakov, firneža, pralnih praškov. Slavna Mona Liza je denimo naslikana z barvami, ki bazirajo na konopljinem olju.

Si predstavljate, da bi se vozili v avtu, ki je z izjemo motorja rezervoarja za gorivo in izpušnih cevi izdelan iz konoplje in ga tudi poganja gorivo iz konoplje? Prav takšnega je izdelal Henry Ford. Tudi danes nekatere znamke pri izdelavi avtomobilov namesto plastike uporabljajo konopljina vlakna.

Konoplja izdelki

Resnično vsestranska (Foto: Profimedia)