Oljka

(Foto: iStock)

Kot so zapisali na spletni strani Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, dozorevanje plodov kljub zgodnjemu cvetenju oljk letos ni kazalo na zgodnejše obiranje, a so se zdaj zadeve malce zasukale in napredek pri dozorevanju je velik. »Obiranje oljk je pred vrati,« opozarjajo in dodajajo, da so glede na lokacijo, globino tal, agrotehniko in lego vseeno razlike med posameznimi nasadi lahko velike. »Suša v septembru je sicer v nekaterih nasadih, predvsem na Istrski belici, povzročila sušenje plodov. Na Beneši so plodovi že tretji teden zgubani - težave so z dozorevanjem,« pojasnjujejo.

Običajno je čas obiranja oljk sicer od sredine novembra do sredine decembra. Pomembno je, da plodove obiramo ob pravem času, ko je na drevesu večina plodov ustrezno zrela. Vsi plodovi niso nikoli naenkrat enako zreli, večkratno obiranje posameznega drevesa pa je zamudno in se ne splača. Da omogočimo rastlini, da nekaj energije prihrani za rast in druge dele rastlin, ne le plodove, je boljše zgodnje obiranje plodov.  Olje je načeloma bolj obstojno, ko je meso plodov še neobarvano oziroma obarvano do polovice, povrhnjica pa že obarvana.

Obiranje oljk - 10

(Foto: Mihajela Črnko)

► Preberite: Izdelajte ga popolnoma sami!

Zelene in črne: razlika je le v času obiranja

Številni še vedno živijo v zmoti, da so zelene in črne olive plodovi različnih dreves. Razlika ni v vrsti, temveč le v času obiranja.

Če želite vlagati zelene olive, potem je pravi čas za obiranje, ko povrhnjica postane rumeno-zelena. Tedaj vsebujejo ravno prav sladkorjev za fermentacijo in meso ni več pretrdo.

Da bi vlagali črne olive (ko se povrhnjica obarva temno vijolično, skoraj črno), morate obiranje prestaviti na veliko kasnejši čas. Ker naše kraje hitreje dosežejo nizke temperature kot recimo jug Sredozemlja, je verjetnost, da bi oljke lahko tako zelo dozorele, majhna. Ta način vlaganja zato za naše kraje ni primeren.

Zdravilnost oliv in oljčnega olja

Olive so polne zdravih nenasičenih maščob in imajo visoko vsebnost vitamina E. Sveže stiskano oljčno olje je polno antioksidantov, vsebuje tudi železo, fosfor, kalcij, kalij, vlaknine in baker in deluje blagodejno na naš organizem: dve žlici na dan naj bi zadostovali za zmanjšanje nivoja slabega holesterola v krvi.

► Preberite: Tudi ljubljenčki naj uživajo maščobe!

Uživanje olivnega olja naj bi nas varovalo pred boleznimi srca in ožilja. Lajšalo naj bi tudi težave pri artritisu, uporabno je v kozmetiki, za nego kože, las, nohtov.

Obiranje oljk - 3

(Foto: Profimedia)

Nekateri zagovarjajo drugačen način 'terapije': zjutraj na tešče dajte v usta žlico olivnega olja in ga 'obdelujte v ustih' kakšnih 15 minut. Olje naj bi skozi sluznico v ustni votlini vsrkalo  strupe iz telesa, zato ga izpljunite.

Če zaužijete malo olivnega olja pred spanjem, naj bi pomagalo, če pretirano smrčite, saj olje nekoliko namasti mišice v grlu in prepričuje, da bi se grlo prehitro izsušilo.

Kot masko za lase ga uporabite tako, da ga nanesete na poškodovane lase, pustite delovati približno 30 minut in nato lase operite še s šamponom, kot običajno. Lasje bodo bolj močni in povrnili jim boste sijaj.

► Preberite: Uporaba olivnega olja v gospodinjstvu

Shranjevanje

Idealna temperatura za shranjevanje je med 15 in 20 stopinj Celzija. Če shranjujete pri višjih temperaturah in po možnosti izpostavljeno na svetlobi, pride do oksidacije, ki pokvari okus, pri nižjih temperaturah pa lahko kristalizira oziroma se močno zgosti.

Simbolika oljke

Po grški mitologiji je oljčno drevo ljudem podarila boginja Atena, ljubljenka boga Zevsa. Ker sta Pozejdon in Atena oba želela postati zaščitnika velikega grškega mesta, sta priredila tekmovanje v tem, kdo izmed njiju bo ljudem podaril boljše darilo. Pozejdon je ljudem podaril konja, Atena pa oljko, katere potomec naj bi še danes rasel na vrhu akropole. Ker je darilo boginje modrosti prinašalo zdravje, hrano in razsvetljavo, jo je ljudstvo izbralo za zaščitnico in mesto je dobilo novo ime: Atene.

Drevo, ki se vztrajno upira močnim obmorskim vetrovom in raste tudi na neizprosno trdi zemlji, je včasih veljalo celo za sveto, še danes pa velja oljka za kraljico med drevesi. In kako ne bi, saj daje sadove, iz katerih pridobivamo dragoceno olivno olje. To je že od nekdaj zelo razširjeno v prehrani, saj naj bi imelo številne zdravilne lastnosti. Ravno tako kot takrat, ko se je Odisej natrl z olivnim oljem in si nadel božansko podobo, je olivno olje zaradi svojih lepotilnih učinkov še danes močno razširjeno tudi v kozmetični industriji.

Olivno olje

(Foto: iStock)