Časopisi

(Foto: Thinkstock)

Kaj storite s časopisom, ko ga enkrat preberete? Lahko ga odvržete v ustrezen zabojnik ali pa ga znova uporabite. Če se bolj nagibate k slednjemu, smo v nadaljevanju pripravili nekaj idej. In ne glede na to, ali gre za črno-beli papir ali za barvni tisk, fotografije ali besedilo, lahko časopisni papir v vsakem primeru uporabite kreativno.

Čiščenje stekel

Gre za najpogostejši način uporabe starega časopisnega papirja. Steklene posode, okna in okvirji se lahko najbolje očistijo s papirjem. Papir potopite v vodo in pobrišite steklo. Lahko ga uporabite za čiščenje katerega koli predmeta, izdelanega iz stekla. Nad rezultati boste presenečeni, saj bo steklo bleščeče in brez madežev.

Prekrivanje polic

Časopisni papir lahko uporabite za zaščito polic pred prahom ali poškodbami. Star papir položite po policah, in ko se umaže, ga enostavno zamenjajte z novim. Gre namreč za najbolj enostaven način, s katerim lahko to storite.

Recikliranje papirja

(Foto: iStockphoto)

Hitro sušenje

Vpojna kapaciteta časopisnega papirja je dobro znana. Če polijete kavo ali čaj na leseno mizo, jo pobrišite s starim papirjem. Časopis osuši tudi notranjost čevljev.

Dekoracija doma

Namesto da vržete stari časopisni papir, ga uporabite za dekoracijo doma. Obstajajo številni in cenovno ugodni načini za olepšavo doma z uporabo časopisnega in tudi drugega papirja. S to naravi prijazno idejo lahko na hiter način spremenite videz vašega stanovanja ali hiše, saj lahko izdelate številne dekoracije. V časopisni papir oblecite kakšen predmet, kot je denimo vaza, ali pa iz njega izdelajte samostojne okraske ter jih obarvajte po lastnem okusu.

Izdelajte igrače

Otroci se radi igrajo z novimi igračami. Izkoristite časopisni papir za izdelavo letal, ladij, živali ipd. in v postopek izdelave vključite otroka. Tako ga boste tudi spodbudili k ustvarjalnemu delu in mišljenju.

Zelenjava bo ostala sveža

Časopisni papir je priporočljiv pri hranjenju zelenjave, še posebej zelene listnate. Ovijte jo v časopisni papir, saj bo na ta način ostala dlje časa sveža. Tako lahko hranite tudi kruh.

Očistite železno posodo

Se je na vaši železni posodi pojavila rja? Odstranite jo tako, da jo pobrišete s časopisnim papirjem. Ker časopisni papir vpija vlago, ga uporabite po pomivanju posode.

Izvirno darilo

Lep časopisni papir je lahko odličen za zavijanje daril. Večina ljudi običajno izbere stripe zaradi barv in humorja, če pa je prejemnik darila, denimo, finančnik, uporabite strani iz poslovnega ali finančnega dela. Tako bo darilo dobilo še bolj osebno noto.

Zavijanje knjig

S časopisnim papirjem lahko zavijete knjige. Da bi jih ločili med seboj, jih ovijte v različne sekcije časopisnega papirja, ki so najbližje tematiki knjige. Na primer knjigo za fiziko zavijte v časopisni papir, kjer so pisali o najnovejših tehnologijah.

Uporabite ga pri pakiranju

Časopisni papir je odličen pri pakiranju občutljivih oziroma lomljivih izdelkov. Ko gre za pakiranje, je časopisni papir vsestranski, saj ga lahko uporabite položenega v plasteh za blaženje tresljajev, zmečkanega za zapolnitev prostorov ali neposredno ovitega okoli predmeta za zaščito med premikanjem.