Olupek mandarine

(Foto: S.C.)

Ste vedeli, da samo ena povprečno velika mandarina lahko telesu zagotovi kar 80 odstotkov potrebnega dnevnega vnosa vitamina C? Da, mandarine so za naše zdravje zelo koristne, zato si jih v teh dneh, ko jih v trgovinah in na tržnicah dobimo v izobilju, le privoščite. A če ste do sedaj olupke zavrgli, v bodoče tega ne počnite, ampak jih raje koristno uporabite.

► Olupki mandarine vsebujejo visoko koncentracijo zdravju koristnih snovi. Zato jih lahko posušite in shranite v hladilniku – tako bodo ohranili koristne snovi. Kasneje jih zmeljite v kavnem mlinčku in jih lahko uporabite kot dodatek sokovom, smoothijem, čajem, sladicam, celo rižotam in testeninam.

POZOR! Za uživanje uporabite olupke mandarin, ki so ekološko pridelane, nikakor ne smejo biti škropljene!

► Če vas boli grlo in kašljate, lahko preizkusite naslednji recept … 50 gramov mandarininih olupkov zmeljite in jih dajte v stekleničko. Prelijte s 40 odstotnim alkoholom, lahko tudi vodko, nato pa steklenico pustite stati en teden na temnem mestu. Mešanico uživajte po eno čajno žličko na dan po jedi, in sicer do prenehanja simptomov.

► Olupki mandarin so tudi dišeči in industrijsko iz njih pridobivajo eterično olje, ki je prijetno dišeča tekočina, živo rumene barve. Olje mandarine vrača dobro razpoloženje, razveseljuje, pomaga pregnati jezo in notranji nemir, zmanjšuje občutke strahu in lajša predmenstrualne težave. Sprošča napete mišice, zato je zelo priporočljivo za kopeli in masaže. Da bomo prava eterična olja še bolj spoštovali, povejmo, da je za 1 liter eteričnega olja potrebnih 40 kg lupin. Poleg kamiličnega olja je to najprimernejše olje za otroke. Mandarina tudi čisti mastno kožo in učinkovito preprečuje pojav strij, zato je mandarinino olje primerno tudi za nosečnice. Olja ne smemo uporabljati kadar gremo na sonce. Dobro se meša z baziliko, bergamotko, kamilico, grnivko, limono, limeto, nerolijem, pomarančo, sivko in vrtnico.

► Neprijetnega vonja, ki se širi iz pečice, se lahko rešite tako, da v pekač položite mandarinine olupke, pečico prižgite na 180 stopinj Celzija ter ’pecite’ pol ure. Ne samo da bo prijetno dišala sama pečica, vonj se bo razširil po celi kuhinji.

► Skoraj jih ni čevljev, ki bi vedno po uporabi lepo dišali. Sploh tisti, ki jih uporabljamo za športne aktivnosti, znajo še kako smrdeti in tudi tu vam bo na pomoč ’priskočil’ mandarinin olupek. Položite ga v čevlje ter pustite stati čez noč. Olupek bo vpil vlago ter za sabo pustil svež, prijeten vonj.

► Le kdo se še ni srečal z neprijetnim vonjem, ki se je širil iz hladilnika bodisi zaradi pokvarjene hrane bodisi zaradi živil, ki imajo izjemno močan vonj?! Neprijetnih vonjav se rešite tako, da olupek od mandarine posolite in ga položite čim globlje v hladilnik. Pustite ga tam toliko časa, dokler ne postane popolnoma premočen, nato ga po potrebi zamenjajte.

► Zimski dnevi, ko imate prižgane radiatorje, so idealni, da s pomočjo mandarininih olupkov osvežite prostor. Postavite jih na radiator ter uživajte v prijetnem vonju, ki bo napolnil in osvežil vaše prostore.