Police v shrambi

(Foto: Profimedia)

Sicer se poletje še ni dokončno izteklo, a vseeno je zdaj čas, ko moramo pomisliti tudi na hladnejši del leta. September je tako idealen čas za vlaganje zelenjave, lahko pa jo tudi zamrznete ali jo preprosto shranite v shrambi, če je mogoče.

Zamrzovanje

Zamrznete lahko praktično skoraj vso zelenjavo, razen nekaterih izjem, kot so recimo solata, kumare, paradižnik … Zelenjava, ki jo globoko zamrznete, je uporabna še dolgo časa po zamrzovanju, hkrati pa je izjemno praktična za uporabo. Najbolje je, da zelenjavo pred zamrzovanjem narežete na manjše koščke, tako je boste vselej lahko iz zamrzovalnika vzeli toliko, kolikor je boste potrebovali in ne bo  vam treba čakati, da se odtali. Preprosto jo boste 'vrgli' v lonec ali ponev in pripravili jed.

Zamrznete lahko tudi sadje. Če ga zamrznete takoj po obiranju, bo sadje ohranilo hranila, tudi tako zaželeni vitamin C.

Preberite: Nepogrešljivi napotki za vlaganje zelenjave

► Blanširanje

Preden zelenjavo zamrznete, jo blanširajte (to pomeni, da jo za največ 3 min potopite v vrelo vodo in čim prej ohladite, da se ne kuha), če jo boste shranjevali za dalj časa kot le kakšen mesec. Sicer pa ni treba blanširati recimo mlade špinače, ki jo boste uporabili za smoothie. Gobe lahko bodisi blanširate ali pa ne, mnenja so deljena. Vedno jih uporabite zamrznjene in jih pred uporabo ne odtajajte.

Priprava ozimnice

(Foto: iStock)

Vlaganje

Zelenjavo lahko vlagate v steklene kozarce in tako poskrbite, da jo boste lahko uživali tudi v prihodnjih mesecih. Pasterizirate jo lahko bodisi s kuhanjem na štedilniku bodisi v pečici. Najprej nekaj osnovnih napotkov.

► Ustrezni kozarci

Ko izbirate kozarce za shranjevanje, preverite, ali se pokrovčki brezhibno zaprejo. Raje izberite manjše kozarce. Če boste vlagali v prevelike, se utegne zgoditi, da hrane, ko boste kozarce enkrat odprli, ne boste mogli porabiti in boste tako prisiljeni hrano zavreči.

► Čistoča

Pazite, da so kozarci, v katere boste shranjevali živila, vselej brezhibno čisti. Če boste shranjevali v kozarce, ki niso čisti, se bodo bakterije razmnožile, hrana e bo pokvarila.

► Izbira plodov

Ne glede na to, katero zelenjavo ali sadje vlagate ali zamrzujete oziroma sušite, shranjujte vedno le zdrave plodove.

Sadje

Lahko ga zamrznete, naredite kompot ali pa skuhate marmelado ali džem.

ozimnica

(Foto: iStockphoto)

V shrambi

Preberite: Kako najbolje organizirati shrambo?

V shrambi lahko hranite živila, ki potrebujejo suh in hladen zrak. Najbolje je, če se temperature ne gibljejo nad 10 stopinj Celzija. Buče in bučke lahko tako shranjujejo tudi do 6 mesecev, shranjujete lahko jabolka, hruške, krompir, čebulo, česen … Pazite le, da je prostor dovolj suh, saj se bodo v vlažnem prostoru živila hitro pokvarila, pojavila se bo plesen, ki pa je izjemno škodljiva za zdravje.

Shranjevanje ozimnice

(Foto: Profimedia)