Krompir

(Foto: iStockphoto)

V domovih, kjer se je v preteklih tednih veliko družilo od dobri hrani in pijači, se je zagotovo nakopičilo kar nekaj umazanije, s katero se je bilo sproti težko spopadati, zdaj pa je idealen čas za čistilno akcijo. Generalno čiščenje stanovanja sicer ni ravno najprijetnejše opravilo za začetek leta, a kar je treba, je treba. Zagotovo imate doma cel kup čistilnih pripomočkov in sredstev, ki vam bodo v pomoč, lahko pa uporabite tudi poceni eko čistila, ki so vse bolj priljubljena. A če ste mislili, da so limone, kis in soda bikarbona edini domači sovražniki madežev, živite v zmoti. Morda boste presenečeni, a tudi krompir je lahko v boju z umazanijo izjemno uspešen.

Krompir - 2

(Foto: Profimedia)

Surov krompir lahko uporabite za čiščenje oken in ogledal, odstranil pa bo tudi prstne odtise na vseh gladkih površinah. Krompir prerežite na polovico in z njim podrgnite po madežu, nato površino obrišite s čisto bombažno krpo.

► Vodo, v kateri se je kuhal krompir, lahko uporabite za odstranjevanje madežev s kozarcev, vrnila pa bo tudi sijaj srebrnemu priboru. Dovolj bo, če boste pribor za pol ure potopili v to vodo; po tem bo videti kot nov.

► Če želite odstraniti vodni kamen, ki se je nabral v notranjosti steklenih posod, v posodo dajte koščke surovega krompirja, žlico soli in vodo. Dobro premešajte in čez pol ure bo vodni kamen izginil.

► Krompir je tudi idealen za vračanje barve in svežine preprogam. Dva očiščena krompirja dajte v liter vroče vode, pustite stati nekaj časa in nato s to tekočino osvežite preprogo.

Krompir je torej odlično čistilno sredstvo, prav pa vam bo prišel tudi v naslednjih primerih:

Odstranite počene žarnice: Brez panike, če je žarnica počila, medtem ko je bila še nameščena v svetilu. Vzemite v roke krompir in ga pritisnite ob počeni del in jo previdno odvijte. Po vsej verjetnosti s pomočjo krompirja žarnice ne boste zlomili v celoti. Odstranjeno zavrzite v koš za steklo in namestite novo.

Hrana za vaše rastline: Ko sadite rastline, okoli korenin položite manjše koščke krompirja. Medtem ko se bo razgrajeval, bo v zemljo spuščal hranljive snovi, ki bodo blagodejno vplivale na samo rast vaših rastlin.

Preprečite zarositev: S polovico krompirja podrgnite steklo in na ta način preprečite, da bi se okna v vašem domu ali avtu zarosila. Ta način se izkaže za zelo koristnega v meglenem in vlažnem vremenu.

Alternativa plastičnim materialom: Krompirjev škrob je popolna biorazgradljiva alternativa poliestru, zato ga lahko uporabljajo v plastični industriji za izdelavo plastičnih reči, kot denimo plastične posode, vilice in žlice. Obenem pa lahko služi tudi za izdelavo biorazgradljivih vrečk za shranjevanje.

Lepljive roke zlahka očisti: S pomočjo krompirja z lahkoto odstranite lepljive snovi iz vaših prstov. Roke podrgnite s krompirjem in jih pozneje temeljito operite.

Zloščite svoje čevlje: Podrgnite svež krompir ob svoje čevlje, ki so umazani in jim na ta način vrnite lesk. Nad rezultatom boste presenečeni.