Oče

(Foto: Profimedia)

Morda se vam zdi, da boste bolj učinkoviti, če boste v stroj nabasali več perila naenkrat, saj bo tako več perila opranega naenkrat. A moramo vas razočarati: preobremenjen stroj ne bo dobro opral oblačil. Nekateri madeži, ki bi jih sicer lahko odstranili, bodo ostali na oblačilih, kar pomeni, da jih boste morali znova oprati. Ker bodo madeži tako tudi dlje na tkanini, obstaja možnost, da jih ne boste mogli povsem odstraniti.

Poleg tega ne boste niti privarčevali – stroj utegne porabiti več energije za pranje večje količine. Perilo pa bo po vsej verjetnosti precej pomečkano in ga boste težje zlikali.

Tudi če se vam ne nabere za poln stroj svetlega ali za poln stroj pisanega ali temnega perila – največja napaka, ki jo lahko storite, je, da vse barve skupaj zmečete v stroj in operete kar skupaj. Resda obstajajo lističi, ki lovijo barve in da obstaja velika verjetnost, da oblačila ne bodo spustila barv, če jih operete na nizki temperaturi. A raje ne tvegajte. Belo perilo ne bo nikoli več belo, kot je bilo, barve pisanega perila bodo zamolkle. Raje operite manj perila naenkrat in ne mešajte belega s pisanim oziroma s temnim. Lovilce barv pa le uporabite, že če perete svetlo perilo in je med temi oblačili recimo majica s temno modrimi črtami ...

Zato si velja zapomniti:  
► v stroj naložite toliko perila, da približno tretjina bobna ostane prazna;
► vedno ločujte perilo po barvah;
► vedno upoštevajte navodila za pranje na etiketah oblačil;
► izberite pravo pralno sredstvo za perilo glede na bravo in tudi vrsto (za belo, za pisano, za temno perilo, za svilo in volno …);
► trdovratnejše madeže najprej na roke zdrgnite, takoj ko nastanejo, saj s tem preprečite, da bi se globoko zažrli v tkanino in obstaja večja možnost, da jih boste uspešno odstranili.

Pralni stroj

(Foto: Profimedia)