Telovadba doma

(Foto: Thinkstock)

Če se vam zdi, da je stik kože s tkanino športne obleke neprijeten, da vam majica ali hlače naenkrat dražijo kožo, potem je verjetno težava ta, da opremo napak perete.

Večina športnh oblačil je izdelana iz posebnih materialov, katerih namen je, da karseda hitro vpijajo pot, ki nato hitreje 'hlapi', ohranjajo čim bolj suho kožo in optimalno telesno temperaturo. Sodobni materiali preprečujejo, da bi se pot predolgo zadrževal na površju kože, s čimer se zmanjšuje verjetnost draženja kože.

Pralni stroj

(Foto: iStockphoto)

Uporaba mehčalcev učinkovitost teh materialov drastično zmanjša, tako da je pri pranju športnih oblačil uporaba mehčalca pravzaprav ena največjih napak, ki jih lahko naredimo. Je pa daleč od tega, da bi bila ta napaka edina. Pred vam je še nekaj potez, s katerimi boste uničili učinek športnih oblačil.

Precej pogosta napaka je, da prepotena športna oblačila vržete v koš za umazano perilo, nato pa čakate, da se v nekaj dneh nabere dovolj podobnih oblačil, da jih operete. Še huje je, če oblačila pustite kar v športni torbi. Če oblačil ne operete kmalu po aktivnosti, se bakterije dodobra 'zasidrajo' in hitro množijo v vlažnem okolju. V material vžrte vonjave se bodo tudi med pranjem v pralnem stroju težo odstranile. Uporaba mehčalca z namenom, da bi obleke odišavili, je lahko usodna kombinacija.

Vsega so krive bakterije

Bakterija, ki se na umetnih materialih, kakršen je poliester, hitro razmnožuje, je bakterija Micrococcus, ena glavnih, ki povzročajo neprijetne vonjave ob znojenju. Bakterija se bo, če športne opreme ne boste dovolj hitro oprali, še razmnožila. Če ugotovite, da oddajate neprijetne vonjave v samo enem kosu oblačila, potem je ta kos oblačila verjetno poln teh bakterij.

Težava je, da športna oblačila običajno peremo pri nižjih temperaturah, do okoli 40 stopinj Celzija, da ne uničimo materiala, predvsem elastičnih niti. Pri teh temperaturah pa na materialu tudi po pranju ostanejo bakterije, ki povzročajo neprijetne vonjave, tako da jih lahko odstranite le, če perilo operete na višji temperaturi. Storite to, čeprav pri tem tvegate, da se bodo obleke morda raztegnile, nato pa oblačila posušite na zraku in ne v sušilnem stoju. Sonce z UV žarki pomaga uničevati bakterije, prav tako kisik.

Če operete na višji temperaturi, posušite na zraku in neprijeten vonj še vedno ostane, potem se od tega kosa oblačila lahko kar poslovite.

Izbira pralnega praška

Pri izbiri pralnega praška vas bo morda presenetilo dejstvo, da razna bio pralna sredstva niso primerna. Ta lahko vsebujejo določene reagente, ki imajo podoben učinek kot mehčalec: na tkanini pustijo določene sledi, ki pa onemogočajo tkanini, da bi opravljala svojo funkcijo.

Izberite prašek, ki torej ni bio, čeprav tega morda ne želite slišati, izognite se uporabi mehčalca in poskrbite, da opremo vselej operete čim prej po tem, ko se v njej znojite. Le tako bodo vaša oblačila opravljala svojo funkcijo, vi pa v gneči športnikov.