Postelja

(Foto: Thinkstock)

Ker med spanjem človek oddaja toploto in s potenjem tudi vlago, se lahko na in v vzmetnici pojavi plesen. Ta je škodljiva za zdravje in lahko zmanjšuje kakovost spanca. Četudi ste poskrbeli za ustrezno vlažnost v stanovanju in na splošno nimate težav s plesnijo, upoštevajte nekaj nasvetov, kako preprečiti njen pojav v vzmetnici. Posebej pozorni bodite tisti, ki se med spanjem močno potite.

Primerno ležišče za tiste, ki se močno potijo

Plesen lahko napade vsa ležišča. Tudi tista iz take ali drugačne pene, vzmeti ali naravnih materialov. Pojavi se lahko celo na vzmeteh, kjer je niti ne opazite, medtem ko je pogost pojav tudi vidna plesen na spodnji strani vzmetnice. Pogosto se pojavi na ležiščih iz pene (navadna pena, hladno stiskana, spominska pena, lateks …), ki ne omogočajo optimalnega kroženja zraka.

Postelja

(Foto: Thinkstock)

To bodo prvi opazili ljudje, ki se ponoči močno potijo, saj tudi navrtane zračne poti v penastih ležiščih ne zagotavljajo suhega spanja. Strokovnjaki pravijo, da naj tisti, ki se močno potijo, raje izberejo ležišče iz "žepkastih vzmeti". Taka vzmetnica omogoča večjo prepustnost zraka, saj je vložek sestavljen iz več sto majhnih prožnih vzmeti, ki hkrati z zračenjem zagotavljajo še želeno udobje.

Ni vseeno, kakšna je postelja

Poleg tega, da je za kakovosten spanec in za preprečevanje pojava plesni treba izbirati prave materiale vzmetnic in posteljnega perila, ni vseeno niti, kakšna je postelja. Za ustrezno zračenje izberite letveno posteljno dno, in ne deske. Letvice namreč omogočajo boljše kroženje zraka.

Za pojav plesni na vzmetnici je lahko krivo tudi dejstvo, da pod posteljo shranjujete sezonske stvari ali imate pod njo predale. Če menite, da se je v vaši vzmetnici pojavila plesen, morebitne predale izpraznite. Če je postelja s spodnje strani zaprta, je onemogočeno izhajanje vlažnega zraka v prostor. Če se tudi s temi prijemi ne boste mogli znebiti plesni v ležišču, bo morda treba razmisliti o menjavi postelje. Kupite tako, ki je brez zapor in predalov ter bo omogočila čim boljše zračenje.

Kako odstraniti plesen?

Ko se plesen že pojavi na ležišču, jo boste zelo težko odstranili. Na trgu je sicer mogoče dobiti nekaj čistil, ki obljubljajo odstranitev plesni iz tekstila, vendar bodite pri njihovi uporabi pozorni in natančno upoštevajte navodila proizvajalcev. Mogoče pa je najti tudi nekaj "domačih" nasvetov uporabnikov raznih internetnih forumov, ki so že imeli podobno težavo. Večina izmed njih pravi, da proti plesni ni boljše rešitve, kot je zračenje na žgočem soncu, spet drugi se nanjo "spravijo" z mešanico alkohola in vode. Privrženci čiščenja s sodo bikarbono prisegajo na njeno učinkovitost tudi pri pojavu te težave. Posipajo jo po vzmetnici, pustijo, da nekaj časa deluje, in jo nato posesajo.

Ker v postelji preživimo približno tretjino svojega življenja, moramo pri tem pojavu na vzmetnici nemudoma ukrepati in jo, če se je plesen že močno razširila, tudi zavreči. Da ne bo nepotrebnih stroškov, upoštevajte omenjene nasvete za preventivo in vzmetnico redno pregledujte.