Posoda v pomivalnem stroju

(Foto: iStockphoto)

1. Ko odprem pomivalni stroj, je na dnu voda. Zakaj?

Imate zamašen odtok. Izpraznite pomivalni stroj, poiščite filter in ga počistite. Glavni 'krivci' te težave so piščančje kosti, razbito steklo in razne folije, ki so očesu nevidne.

2. Zakaj posoda po pranju ni čista?

Morda imate zamašene odprtine razpršilca. Izklopite pomivalni stroj iz električne vtičnice, ga izpraznite in mu odstranite šobo (za potrebe čiščenja se lahko premika, podrobnosti so opisane v navodilih za uporabo pomivalnega stroja). Natančno preglejte vse odprtine in v primeru, da so zamešene, jih očistite s pomočjo zobotrebcev. Če je vse videti v redu, je morda težava pri segrevanju vode. V tem primeru se voda ne segreje dovolj, da bi odstranila maščobo. V tem primeru preberite navodila za uporabo.

3. Zakaj se kozarci ne svetijo, ampak so polni madežev?

Za pet minut jih postavite v kis. Če postanejo bleščeči, to pomeni, da je vaša voda pretrda. V tem primeru v pomivalni stroj vstavite več detergenta. Če madeži ostanejo, je težava v previsoki temperaturi, na kateri se kozarci pomivajo ali pa v prekomerni uporabi sredstva za pomivanje.

4. Iz pomivalnega stroja se širi neprijeten vonj po zažganem

Verjetno imate starejši model pomivalnega stroja z vidnim grelcem na dnu. Verjetno hrana s posode občasno pade nanj, kar povzroči neprijeten vonj.

5. Kako naj se znebim trdovratne maščobe?

Morda je vzrok za nastanek trdovratne maščobe, ki se je nabrala v pomivalnem stroju, v prenizko nastavljena temperatura, ki je potrebna, da se maščoba raztopi. Če vaš pomivalni stroj nima lastnega termostata (večina jih danes ima), zvišajte temperaturo na grelniku vode za 5 ºC.

6. Kako se znebiti belih madežev s posode?

Beli madeži na posodi so znak trde vode. Uporabite več sredstva za lesk.

7. Kako preprečiti puščanje vode pri vratih?

Najprej preverite, ali je kakšen kos posode obtičal v kakšnem delu pomivalnega stroja, zaradi česar ne morete dobro zapreti vrat. Če je vse v redu, je morda težava v samih vratih. Če opazite, da niso pravilno poravnana, vzemite orodje in pritrdite oziroma malce odvijte vijake, da bi se vrata postavila na svoje mesto.

Težava je lahko tudi v gumi okoli vrat – v tem primeru jo morate zamenjati.