pršica

(Foto: iStockphoto)

Na količino prahu v stanovanju vplivajo številni dejavniki. Tudi to, ali kadite, kaj kuhate, kako pogosto zračite, pospravljate, s čim čistite, kakšno opremo imate doma. Je veliko preprog? Tekstilna sedežna garnitura? Veliko blazin?

Poleg delcev, ki jih prinesemo od zunaj, je v prahu tudi človeška odmrla koža, dlake, drobni delčki razpadajočih insektov, vlakna … na naše zdravje pa vpliva ne le prah, ki škodi našim dihalnim potem. Prava nadloga so pršice, drobni insekti, ki jih s prostim očesom nikakor ne moremo videti, povzročajo pa lahko številne zdravstvene težave, alergijske reakcije.

Postelja

(Foto: Profimedia)

Kje jih je največ?

Največkrat pršice najdemo v preprogah, oblazinjenem pohištvu, vzmetnicah, blazinah in odejah, platnenih in plišastih predmetih, kožuščkih hišnih ljubljenčkov ... Zanimivo pa je, da ni alergena pršica, ampak njeni iztrebki.

Kako se kaže občutljivost na pršice?

Ob vdihavanju iztrebkov teh drobnih insektov se organizem lahko različno odzove. Pokaže se lahko kot astma, nahod ali pa se lahko ob stiku s kožo pojavi atopijski dermatitis (ekcem).

Kako se izogniti?

Povsem izogniti se jim je sicer težko, a močno lahko vplivate tako, da vsak dan prezračite posteljo, izberete odejo iz sintetike ali bombaža, ki jo boste lahko prali pri temperaturah nad 55 °C, izogibajte se blazinam, polnjenim s perjem, vzmetnico vsaj enkrat na teden temeljito posesajte s sesalnikom, stanovanje prezračite najmanj dvakrat na dan in ogrevajte vse prostore. Odstranite tekstilne talne obloge, oblazinjene sedežne garniture, zavese, preproge, skratka vse, na čemer se nabira prah. Prah brišite, pometajte in sesajte tako, da ga čim manj dvigujete, posteljnino pa zračite in menjajte čim pogosteje.