Marsikdo jih zamenja enkrat tedensko, a nekakšno pravilo naj bi bilo, da je brisače treba zamenjati vsaj vsake 2 do 3 dni.

Sušenje las z brisačo - 1

(Foto: Thinkstock)

Raziskava, ki so jo čez lužo opravili na Nacionalni dan pranja (National Laundry Day), ki ga obeleujejo 15. aprila vsako leto, je pokazala, kakšne so navade ljudi glede menjave brisač v kopalnici. Kar 50 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da uporabijo brisačo vsaj 5-krat, preden jo vržejo v koš za perilo. Logika, ki večino usmerja, je ta, da 'saj so čisti, ko se obrišejo v brisačo'. 14 odstotkov jih brisače zamenja po 8-kratni uporabi. Kot še navajajo, po dveh dneh brisanja obraza in rok v neko brisačo, na svojo kožo nanesemo večjo količino bakterije E. Coli, kot če bi pomočili glavo v straniščno školjko in potegnili vodo. Medtem ko se na splošno priporoča menjavanje brisač na 2 do 3 dni, Ameriški inštitut za čiščenje svetuje, da brisače zamenjamo na 3 do 4 uporabe. Pozor: uporabe in ne dni!

Zakaj?

Na brisačah se nabirajo odmrle celice kože, dlačice, poleg tega brisača po brisanju ostaja vlažna, vlaga pa je odlično okolje ua razmnoževanje bakterij in razvoj plesni.

Brisače bi morali tako menjavati vsaj 2-krat tedensko, torej približno na 3 dni. Vsakič po uporabi bi jih morali razgrniti, da se dodobra posušijo, nikakor pa jih ni priporočljivo zlagati.

brisača

(Foto: iStock)

Brisače za roke menjavajte pogosteje

Brisače, v katere si brišete roke, menjavajte pogosteje kot tiste za telo. Glede na to, da roke vanje obrišete večkrat dnevno, takšne brisače zamenjajte vsak dan ali na največ dva dni. Nikar ne čakajte, da začnejo oddajati neprijetne vonjave – zamenjajte jih prej!

Prenašanje bakterij ...

V času, ko razsajajo bolezni, je priporočljivo še nekoliko bolj pogosto menjati brisače. In nikar ne uporabljajte iste brisače za telo, obraz in roke, saj je s tem povečana možnost prenosa  obstaja bakterij in glivic, ki se nahajajo na koži ter na sluznicah nosa, ust, oči in spolnih organov. Če uporablja brisačo več družinskih članov, tvegate prenos tudi na druge člane.

Poleg tega nikar ne obešajte več brisač na en obešalnik, temveč poskrbite, da bo obešalnikov toliko, kot je brisač. 

brisača

(Foto: iStock)

Če je le mogoče, jih operite na najvišji možni temperaturi oziroma vsaj na 60 stopinjah Celzija, in to ločeno in ne skupaj z drugimi oblačili in kuhinjskimi krpami. V primeru, da želite brisače še bolj razkužiti, je priporočljivo tudi likanje pri visokih temperaturah.

A pozor – če jih ne boste dodobra posušili, preden jih boste pospravili v omare, boste opravili Sizifovo delo. Vlažne brisače so, kot že rečeno, idlično okolje za razvoj bakterij in plesni. Nikar se ne bojte, da bi bile brisače zaradi tega pretrde – uporabite dovolj prašaka in mehčalca, a nikar ne preveč, saj bodo v takem primeru neprijetne na otip in bodo tudi prej zasmrdele. Prevelika količina mehčalca napravi brisačo slabpše vpojno, tega pa si ne želite.

Mehčalec

(Foto: iStock)