stonoga

(Foto: iStockphoto)

Vsaj če se želite doma znebiti nekaterih drugih škodljivcev, kot so ščurki, stenice, molji … raje pustite stonoge pri življenju.

Hišne stonoge nimajo gnezda, saj neprestano iščejo hrano, niti ne uničujejo lesenih površin in ne prenašajo bolezni. Pravzaprav so vse, kar jih pri vas doma zanima, insekti, zato jih nikar ne zaustavljajte pri tem, ko vam pravzaprav delajo uslugo.

Stonoge se pogosto nahajajo v kopalnici ali v kleteh, torej na vlažnih območjih. V dolžino merijo do 5 cm in imajo 15 parov nog. Njihova življenjska doba je 3 do 7 let. Aktivne so večinoma ponoči.

Stonoge so lahko zelo koristne, saj se prehranjujejo s prej omenjenimi bitji, na njihovem jedilniku pa se znajdejo tudi muhe, termiti, bolhe, mravlje, pajki, pršice. Metabolizem stonog deluje izjemno hitro, zato tudi potrebujejo več energije, torej morajo tudi pojesti veliko več kot si predstavljamo.  Nogi, najbližje glavi, nosijo strup, medtem o preostale stonoga uporablja, da jih ovija okoli plena. V praksi je to videti tako, da stonoga  takorekoč skoči na plen in noge ovije okoli plena ter vanj spusti strup in plen ubije. A brez skrbi – stonoge za ljudi niso strupene, saj strup ne more prodreti skozi našo kožo.

Če stonog v svojem domu res ne želite videti, potem raje poskrbite, da pri vas doma ne bo drugih insektov. In kako lahko to storite?
► Pazite, da ni nikjer po stanovanju ostankov hrane;
► redno čistite svoj dom, še posebej dobro preglejte kote in skrite kotičke;
► preverite, da ni skrivnih 'odprtinic', skozi katere bi insekti prihajali v vaš dom;
► poskrbite, da v domu ni odvečne vlage.

Odženite jih

Če zares ne prenesete insektov v svojem bivališču, vam lahko pri odganjanju pomaga priljubljeno zelišče: meta. Omislite si nekaj sadik in jih razporedite po stanovanju. Vonj mete odganja pajke, ščurke in nekatere druge insekte.

Lahko izdelate tudi pršilo. Skuhajte zares močno koncentriran metin čaj iz posušenih metinih listov., ki jih v vrelo vodo namočite le za kratek čas in precedite v stekleničko z razpršilom. Popršite tekočino po vseh skritih kotičkih doma, okoli vrat in oken. Ker ta vonj ni prijeten niti za miši, se utegnete tako znebiti tudi teh.