Pajek

(Foto: Thinkstock)

Težava, s katero se v toplejšem delu leta soočajo predvsem tisti, ki živijo v pritličnih stanovanjih, hišah in v bolj naravnih okoljih, je, kako zmanjšati število pajkov v stanovanju oziroma se jih, če je le mogoče, znebiti. Težava je posebej velika tudi v času, ko zunaj temperature padajo in insekti poiščejo zavetje znotraj naših domov.

Pajki gredo tja, kjer imajo pogoje za življenje. Dejstva, da je imamo v naših domovih toplejši zrak in tega ne morete spreminjati. Lahko pa poskrbite, da pri vas doma ni dovolj hrane za pajke, zato predvsem zvečer v toplejšem delu leta pazite, da ugasnete luči, ko imate odprta okna ali vrata in tako ne privabljate insektov, ki so hrana pajkov.

In če vseeno vstopijo v vaš dom? Pobijanje, seveda, ni rešitev. Prav tako je škodljiva uporaba najrazličnejših strupov, saj z njimi ne le uničimo insekte, temveč vplivamo tudi na svoje zdravje. Poskusite se pajkov znebiti najprej na naraven način.

Pajek

(Foto: iStock)

Kako?

Pajki v prvi vrsti ne marajo vonja poprove mete. Reševanja težav s pajki se lahko lotite tako, da poprovo meto zasadite v več lončkov in jih postavite na različne lokacije v stanovanju oziroma hiši. Rastlina bo delovala dekorativno, njen vonj pa bo odganjal pajke.

Lahko izdelate tudi domače razpršilo za odganjanje insektov. Vse, kar potrebujete, so tri sestavine: eterično olje poprove mete, voda in steklenička z razpršilcem. V 1 dl vode kanite 10-15 kapljic eteričnega olja poprove mete in razpršite po kotih, okoli vrat, oken. Razpršilo je učinkovito, če ga redno pršite, zato ga postavite nekam na vidno mesto in 'odišavite' vaš dom vsakič, ko se spomnite. Insekti bodo raje odšli h sosedom, pri vas pa bo še prijetno dišalo.

Namesto eteričnega olja poprove mete, lahko uporabite tudi eterično olje cedrovine, evkaliptusa, čajevca. Če ne želite pršiti, lahko uporabite tudi izparilnik.

Tudi citrusi pomagajo pri odganjanju pajkov in nekaterih drugih insektov. V vodo dodajte nekaj soka citrusov in razpršilo popršite. Bolj kot je tekočina koncentrirana, bolj bo učinkovita. Lahko tudi na okenske police nastavite nekaj olupkov citrusov (limona, pomaranča, mandarina, grenivka ... ) in jih zamenjajte, ko se posušijo. Če gre za prostore, kjer se ne zadržujete veliko časa in vam vonj ni pomemben, lahko popršite z vodo, ki jo zmešate kar s kisom.

Pajek

(Foto: iStock)

Premagajte strah!

Če ste eden tistih, ki pajke pobijate zato, ker se jih pač bojite, potem je morda ogled spodnjega posnetka priložnost, da začnete na pajke gledati z drugega zornega kota in premagate strah. Video je po drugi strani tudi izjemno priročen, če imate otroke, ki se bojijo pajkov, saj animacija s pajkcem Lucasom v glavni vlogi približa ta bitja na zares simpatičen način.

Avtor animacije je Joshua Slice, animator, zamisel za Lucasa pa je dobil pri pajku, ki ga je nekoč videl v lijaku in se mu je zdel resnično prikupen. Pomislil je, da je animacija možnost, da pajke približa vsem, ki se jih bojijo. Uspelo mu je. Nanj so se številni že obrnili z zahvalami, češ da jim je pomagal premagati strah pred pajki. Morda uspe tudi vam!