V olju vloženi česen

(Foto: iStockphoto)

Od sorte česna je odvisna njegova obstojnost in kako dolgo ga lahko hranimo, velik pomen pa ima tudi način pridelave – torej kdaj smo ga posadili, ali smo ga gnojili, če je imel med rastjo na razpolago dovolj vlage, če je pridelek zdrav in kako smo ga spravili. Seveda pa je treba česen po potrebi pred skladiščenjem očistiti, mora pa biti tudi čisto suh. Česen, ki ga kupimo v trgovini, skladiščijo približno med 0 in 3 °C, ker pa po navadi doma nimamo tako hladnega prostora, se moramo znajti. Najhitreje se bo česen pokvaril oziroma bo pognal, če bodo temperature nihale – torej bolj ga ’motimo’, hitreje bo pognal. To ima nekako v naravi, saj se izvorni česen nahaja v goratih predelih, kjer so pozimi stalne nizke temperature in takrat česen miruje. Spomladi, ko se temperature začnejo dvigati in sneg taliti, pa požene. Če je temperatura stalna, ga lahko skladiščimo tudi v malce toplejšem prostoru. Sicer se ne bo tako dolgo obdržal, kot če bi ga hranili pri nizkih temperaturah, bo pa za sprotno uporabo popolnoma v redu. Nekateri ga obesijo kar v kuhinji. Če skladiščimo jesenske sorte, je dobro, da jih porabimo nekje do konca januarja. Pri pomladnih sortah pa je malo drugače. Te so bolj obstojne in bodo zdržale do aprila, nekatere celo do začetka novega pridelka. Tradicionalno česen spletamo v kite, nekateri pa delajo raje šopke ali venčke, spet drugi jih hranijo v lesenih zabojih ali mrežastih vrečkah.

Česen

(Foto: Thinkstock)

Česna ni priporočljivo hraniti v hladilniku, pa tudi ne v plastičnih vrečkah. Najbolje je, da ga, kot rečeno, hranimo na suhem, zračnem in temnem prostoru, kjer temperatura ne preseže 15 stopinj Celzija (npr. shramba, neogrevano podstrešje ipd.). Glavice morajo biti razporejene v plitve lesene zabojčke, obešene v mreže ali po starem spletene v vence.

Česen pa seveda lahko tudi vložimo. Mi vam predstavljamo dva načina:

Vložen česen

Imenitna ideja za pripravo ozimnice. Pripravite vložen česen, ki se bo na policah vaše shrambe obdržal približno 3 mesece. Česnove stroke olupimo. Feferon temeljito operemo in po dolgem prerežemo. Nato odstranimo semena in obe polovici narežemo na ožje rezine. Timijan in rožmarin dobro operemo in osušimo. Na kuhalnik pristavimo večji lonec, v katerega vlijemo šerijev kis in belo vino ter dodamo feferon, zelišča, sol, sladkor, piment, zeleni poper in dva lovorova lista. Počakamo, da tekočina zavre, nato pa dodamo česnove stroke in vse skupaj kuhamo še nadaljnjih 5 minut. Nato lonec odstavimo in počakamo, da se vsebina dobro ohladi. Česnove stroke skupaj s tekočino razdelimo v sterilna kozarca, ki ju takoj zapremo. Sestavine zadoščajo za približno 2 kozarca vloženega česna. Od suhih belih vin najbolj priporočamo rizling, šerijev kis pa lahko nadomestimo z navadnim balzamičnim kisom. Shranjeni stroki česna morajo počivati vsaj čez noč. Po tem receptu je možno vlagati tudi šalotke.

Česen v olju

Tako pripravljen česen lahko uporabljate pri pripravi pečenk, testenin ali solat. Tisti, ki ga imajo zelo radi, pa ga lahko tudi strejo in namažejo na kruh. V kozico stresemo neolupljene stroke česna, dodamo začimbe (lovorov list, semena in poper) in sol ter vse skupaj prelijemo z oljem. Na zelo majhnem ognju vse skupaj pražimo 45 minut. Vmes večkrat premešamo. Kozico odstavimo in počakamo, da se vsebina ohladi. Ohlajene česnove stroke olupimo in stresemo v steriliziran kozarec za vlaganje. Prelijemo jih z ohlajenim oljem in začimbami. Pazimo, da so stroki česna povsem prekriti z oljem. Če je olja premalo, ga dolijemo. Kozarec tesno zapremo in shranimo na temen in hladen prostor. Tako pripravljen česen se bo obdržal približno tri mesece.