Moški z likalnikom

(Foto: Profimedia)

Načrtujte pranje perila tako, da boste ob zaključku pranja doma.

Oblačila iz stroja jemljite kos za kosom, pri tem pa vsak kos nekoliko potresite. To pomaga, da poravnate gube, ki so nastale med pranjem. Mokra oblačila zlagajte na kup, pri tem pa vsakega sproti pogladite in poravnajte. Perilo pustite nekaj minut, nato pa ga obesite.

Napenjalne rjuhe, prevleke za odeje, prešite odeje in druge večje kose obešajte brez prepogibanja, če je le mogoče. Če ni, jih prepognite čez pol, tako da se vogalčki ujemajo. S kljukicami obesite za zgornja končka in pazite, da je zgornji rob raztegnjen. Teža bo opravila svoje in še dodatno poravnala blago.

Brisač ne obešajte prepognjenih čez pol. Pripnite 'kotička', brisača pa naj bo dodobra raztegnjena. Če ste oprali več brisač, jih lahko obešate tako, da spnete kotička obeh brisač hkrati in tako boste porabili manj kljukic za obešanje.

Majice stresite, poravnajte in jih obešajte tako, da jih pripnete za spodnji rob. Pri tem naj bo rob majice raztegnjen, a ne preveč, da na robovih majic ne bodo štrlela 'ušeska'.

Hlače obesite za hlačnice. Pri tem pazite, da hlačnice lepo poravnate in ni nobenih gub. Ker so hlačnice lažje od pasu, bo teža pasu primerno raztegnila hlačnice in jih še dodatno poravnala.

Nogavice zlagajte v parih. Nogavice, ki so narobe obrnjene, obrnite prav, da jih boste lažje zložili.

Sušenje perila

(Foto: iStock)

Temnih oblačil ne sušite na neposrednem soncu. Tako temna oblačila kot kavbojke operite in posušite obrnjene z notranjo stranjo navzven, da ne bodo tako hitro zbledela. Svetla oblačila lahko na soncu porumenijo. Če boste pustili oblačila na soncu predolgo, bodo tudi bolj trda. Oblačila sušite na odprtem, kjer po možnosti malce pihlja.

Če jih boste sušili v zaprtem prostoru, kjer ni dobro urejeno prezračevanje, se bodo oblačila sušila dlje in utegnejo zaradi vlage zasmrdeti. V primeru, da oblačila sušite v notranjih prostorih, je dobro, če v prostor namestite tudi razvlažilnik zraka.

Če imate dovolj prostora, pustite med posameznimi oblačili nekaj prostora, da se bodo oblačila hitreje sušila.

Oblačila, ki so izdelana iz občutljivih materialov ali se hitro raztegnejo, raje obešajte na obešalnike. Tako lahko obešate tudi srajce in majice in zagotovite, da bodo dlje ohranile obliko. Zares občutljive kose lahko sušite tudi tako, da jih poležete na čisto suho brisačo, ki ste jo položili na stojalo za perilo.

Sušenje perila

(Foto: iStock)