Če so odtočne cevi zamašene, voda iz umivalnika, tuš kabine ali kadi vse počasneje odteka, umazanija se še dodatno kopiči v notranjosti cevi. Posledica je neprijeten vonj, ki se širi iz odtokov, v skrajnem primeru pa pride do popolne zamašitve odtoka.

Če se recimo umivalnik zamaši, najprej s posodo iz njega odstranite vso vodo in poskusite kar z roko izvleči zamašek, če se je recimo zataknila večja stvar. Če vam tako ne uspe, uporabite žičko in poskusite še na ta način izvleči zamašek.

► Odmašite odtoke z naravnimi sredstvi

Če vam ne uspe, uporabite gumijasti zvon, Če gre za enojni umivalnik, s krpo zakrijte prelivno odprtino, ki se nahaja tik pod pipo, zvon postavite nad odtok, ga pritisnite navzdol, da se ustvari vakuum in potegnite gor. Postopek ponavljajte, dokler ne potegnete na plano zamaška. Če imate dvojno korito, zamašite odtok v drugem koritu, ko uporabljate gumijasti zvon.

Uporabite lahko tudi kavstično sodo oz. natrijev hidroksid (t.j. izredno močna baza, ki se uporablja pri izdelavi trdih mil, za uravnavanje pH v raztopinah in kot čistilno sredstvo za vso trdovratno umazanijo). Ne uporabljajte je za čiščenje kuhinjskega pomivalnega korita, saj se snov veže z maščobo v odtočnih kuhinjskih v ceveh ter tvori milo, ki lahko povsem zapre odtok.

Kako očistiti sifon, si oglejte v videoposnetku.

PREVENTIVA

♦ Pred pomivanjem posode v vse mastne posode kanite nekaj detergenta, vlijte vročo vodo in počakajte, da raztopi maščobo.

♦ Če imate odprtino za odpadke na pomivalnem koritu, jo redno čistite - najmanj enkrat tedensko.

♦ Na odtočne odprtine večkrat nasujte kristale pralne sode (ali sodo bikarbono ali skodelico soli) ter čez zlijte vročo ali vrelo vodo. Na 3 l vode nasujte približno skodelico sode. 

♦ V odtoke umivalnika ali stranišče NIKOLI ne zlivajte ali odmetavajte:
- maščobe, niti stopljene (v odtokih se bo strdila!)
- zmlete kave
- lističev čaja
- las
- damskih higienskih vložkov ali tamponov
- vate ali vatiranih palčk

odtok

Obvezno morate prekriti tudi prelivno odprtino oziroma odtok na drugem umivalniku, če je dvojni ali drugi odcejalnik, če ga imate. (Foto: iStockphoto)